7 stappen naar een meer sustainable wardrobe

Wist je dat de mode-industrie de op een na vervuilendste industrie is?

Het is niet zo ingewikkeld om je kledingkast en shopgedrag een tikkie te verduurzamen. Een kenner op gebied van sustainable fashion geeft tips.

Proces

Robin Hoogeveen is een liefhebber van mode, maar ook van duurzaamheid. Robin: “Je hoort veel over duurzame mode. Moet ook wel, want de mode-industrie is vervuilend en als we op deze manier doorgaan, ziet de toekomst van de wereld er niet zo rooskleurig uit. Tijdens het proces van het maken van kleding komt een hoop kijken: het gebruik van water, transportmiddelen, het gebruik van chemicaliën als verf en bleekmiddelen, etcetera. Dan heb ik het nog niet eens over de mensen die met deze chemicaliën moeten werken.”

Tijdens haar zoektocht naar duurzamere mode richtte ze het online platform Iconic Wardrobe op. Robin: “Iconic Wardrobe is een rental platform, voor duurzame en luxe merken. Een platform waar ik de verhalen vertel achter kledingstukken, merken en designers, en waar ik als sustainable stylist andere vrouwen help om een garderobe te creëren waar je écht blij van wordt, met items waar je trots op kunt zijn.”

Tekst gaat verder na afbeelding

Robin Hoogeveen

Het stappenplan

Maar wat is nou precies duurzaam? En waar begin je? Robin geeft tips.

1. Maak een game plan
“Je hoeft echt niet van de één op de andere dag volledig duurzaam te zijn. Bedenk liever een plan dat bij je past. Ga je vanaf nu duurzame items toevoegen aan je garderobe? Of wil je from scratch beginnen met een volledig duurzame kledingkast? Bedenk voor jezelf: welke stappen wil je zetten?”

2. Leer van je huidige garderobe
“Je kunt veel leren van je huidige kledingkast wanneer je er kritisch naar kijkt. Maak een stapel van de items die je veel draagt, en een stapel van de items die je niét graag draagt. Probeer voor jezelf de reden te achterhalen waarom je sommige dingen wél en andere niét graag draagt. Dat geeft een hoop inzicht.”

3. Ontdek je stijl
“Als je weet wat je kledingstijl is, kun je veel makkelijker keuzes maken bij het aanschaffen van nieuwe items. Je zult dan merken dat je minder koopt, en alleen dat wat bij je past.”

4. Start in de sale
“Neem eens een kijkje bij duurzame merken die je aanspreken, en probeer iets te scoren in de sale. Op die manier kun je ontdekken of items van een bepaald merk bij je passen. Ik snap dat je niet direct meerdere items wilt aanschaffen van duurzame merkjes die je nog niet kent. Begin dus met kleine stapjes.”

5. Huur eens wat
“Gehuurde kleding kan een toevoeging zijn aan je kledingkast. Zeker als je je stijl nog moet ontdekken, of als je eerst kennis wilt maken met wat duurzame merken, zonder dat je er iets voor aan hoeft te schaffen.”

6. Werk aan je mindset
“We hebben de luxe om kleding te kunnen kopen, en zijn daaraan gewend. Daardoor is kleding een wegwerpartikel geworden, en die mindset moet veranderen. Stel jezelf bijvoorbeeld eens kritische vragen: waar komen die koopprikkels bij jou vandaan? En wat kun je daaraan misschien al veranderen?”

7. Verdiep je
“Merken die duurzaam handelen, delen hier graag achtergrond informatie over. Ze vertellen over het proces, de prijs die ze voor items betalen of wie de items gemaakt heeft. Als je zelf meer kennis hebt, kun je ook betere keuzes maken. Op mijn platform deel ik dagelijks verhalen over dit onderwerp, mocht je zelf minder tijd hebben hiernaar op zoek te gaan.”

Robin: “Hopelijk heb ik je met deze tips een eindje op weg geholpen bij je eerste duurzamere keuzes. Niemand is perfect, ook ik koop nog wel eens bij een niet-duurzaam merk als ik geen sustainable alternatief kan vinden. Ben zelf een behoorlijke fast-fashion-shopper geweest, want ik houd van mode, maar sinds ik me meer verdiep in de wereld erachter, misschien nog wel meer. Hoe dan ook: doe 't op jouw tempo, op jouw manier, dan houd je 't leuk én haalbaar.”

Bron: Marjolein Vermeij | Beeld: Liza Summer, Robin Hoogeveen

Laatste nieuws