Wat is het verschil tussen een zijden en satijnen kussensloop? 

Is een van de twee beter voor je haar?

verschil zijde en satijn

Haarexperts jubelen al jaren dat de zijden en satijnen kussenslopen beter zijn voor je haar dan de katoenen versie. Daarmee zou je het begrip beautysleep pas echt eer aandoen. Maar wat is nu het verschil tussen een zijden en satijnen kussensloop?

Wat is zijde? 

Denken we aan zijde? Dan denken we aan een luxueuze stof. Het is een natuurlijke vezel die wordt afgescheiden door bepaalde insecten, waarvan de zijderups de bekendste is. Volgens haarspecialist Bridgette Hill heeft zijde veel voordelen voor ons haar, dit omdat de stof goed kan ademen. Slapen op een zijden kussensloop is volgens de specialist dan ook een goed idee. “Hierdoor wordt de bloedcirculatie bevordert en het voorkomt dat het vocht van het nachtelijke zweten vast komt te zitten aan de wortel van het haar", aldus Hill tegen Byrdie.

Een ander voordeel van een zijden kussensloop is dat je haar minder wrijving heeft met de sloop dan wanneer het van katoen gemaakt zou zijn. Hierdoor blijft je haar shiny. Ook voorkomt het dat je haar klit in je slaap en het helpt gespleten punten te voorkomen, zo vertelt haarexpert Cheryl Bergamy.

Wat is satijn? 

Wat zijde is, moge nu duidelijk zijn. Toch worden satijn en zijde vaak met elkaar verward. In tegenstelling tot zijde, is satijn geen stoftype. Bij satijn draait het om de manier waarop een stof is geweven. Vroeger - en dat is waarschijnlijk ook waar de verwarring ontstond - werd satijn geweven van zijde. Tegenwoordig wordt zijde ook vaak geweven met een mix van synthetische stoffen, zoals polyester en katoen.

Een kussensloop van satijn heeft zo ook z’n voordelen. Zo is satijn flexibeler en soepeler dan echte zijde, iets dat volgens Hill goed is voor je haar en hoofdhuid. “Satijn beweegt met het haar mee, waardoor er minder wrijving is tussen het haar en de kussensloop.” In tegenstelling tot zijde, is satijn echter minder luchtdoorlatend.

Welke van de twee is beter?

Zowel satijnen als zijden kussenslopen zijn beter voor je haar dan katoen. Dus wat is nu het grootste verschil? Dat is volgens Hill de kosten. Zijde is veel luxueuzer en daarom duurder. Toch raadt Bergamy aan om te slapen op een zijde kussensloop. Volgens haar werkt dit het beste voor alle haartexturen, maar zeker voor mensen met krullend haar. Dit omdat deze stof nu eenmaal beter ademt. Ook behoudt deze stof z'n ademende functie na het wassen. Aha!

Beauty
  • Turbie Twist, Byrdie
  • Ketut Subiyanto