Je valt opeens uit je bed, je komt te laat voor die ene afspraak, of al je tanden vallen opeens allemaal uit. We hebben die dromen allemaal weleens gehad, toch? Nou nee. Niet iedereen droomt en dit is wat het volgens een droomexpert betekent.
Iedereen droomt
Het lijkt voor sommigen misschien alsof ze 's nachts nergens over dromen, maar het tegenovergestelde is het geval. Sterker nog, we dromen 's nachts behoorlijk vaak. “We dromen elke 90 minuten tijdens onze slaap”, legt droomexpert Lauri Quinn Loewenberg uit aan Well and Good. “Ook als je denkt dat je niet droomt, droom je wel degelijk. Het is een natuurlijke en essentiële functie van het brein."
Als je onafgebroken slaapt en een goede nacht hebt, kun je wel vijf dromen of meer per nacht hebben. Wel verschillen die dromen in lengte. Loewenberg legt uit dat je eerste droom maar zo’n vijf tot zeven minuten duurt. Vervolgens neemt de duur alleen maar toe. Je laatste droom voordat je wakker wordt, kan wel 45 minuten of langer duren. En hoewel we dus elke nacht meerdere dromen hebben, kun je dus wakker worden zonder er ook maar een te herinneren.
Waarom herinner je ze niet?
Waarom jij dan wakker wordt zonder ook maar één droom te herinneren? Dat komt door het stofje noradrenaline, een stofje dat in verbinding staat met je herinneringen. Tijdens het laatste punt van je REM-slaap, en dus je droomfase, is het niveau van het stofje op z'n laagst. “De herinnering van je droom is daarom binnen 90 seconden na het wakker worden verdwenen, daarom herinner je ze niet altijd”, aldus de droomexpert.
Als je je dromen in de ochtend toch wilt herinneren, zijn er manieren om dat te doen. Blijf ’s ochtends even in bed liggen wanneer je wakker wordt. Zo geef je jezelf de kans om terug te gaan naar je ‘droomstaat’. “Je moet ook in dezelfde positie blijven liggen als waarin je wakker werd, want dit is de positie waarin je droomde”, legt Loewenberg uit. “Als je je lichaam beweegt, verbreek je die connectie met je droom.” Geef jezelf vervolgens een paar minuten om de droom te herinneren. “Schrijf het op, anders ben je het na je ontbijt weer vergeten.” Loewenberg tipt om hier elke ochtend een gewoonte van te maken. De kans is groot dat je na verloop je droom automatisch makkelijker herinnert.
- Well and Good
- iStock