Dit gebeurt er met je hersenen als je een lucide droom hebt

Ooit bewust geweest van het feit dat je aan het dromen bent tijdens je eigen droom?

lucide droom

Ooit weleens een droom gehad die in werkelijkheid onmogelijk lijkt en je dit door had? Dan kan het zijn dat je een lucide droom hebt ervaren. Een lucide droom is namelijk een droom waarin je bewust bent van het feit dat je aan het dromen bent. Come again? We leggen het je in dit artikel uit.

Normaal

Volgens slaapspecialist Dr. Lisa Medalie zijn lucide dromen volkomen normaal. Zo hebben studies aangetoond dat zelfs meer dan de helft van de mensen ten minste één keer in hun leven zo'n soort droom heeft. Enne, als je merkt dat je de laatste tijd steeds meer van dit soort dromen hebt, dan kan daar een goede reden achter zitten.

"De pandemie heeft veel veranderingen veroorzaakt, waardoor je slaappatroon ook veranderd kan zijn. Dit is vaak de boosdoener voor het hebben van meer levendige dromen", aldus de slaapspecialist tegen Bustle.

Wanneer treed een lucide droom op?

"Meestal merk je dat er iets 'vreemds' aan de hand is, zoals het in staat zijn om door een muur te lopen", zegt droomanalist Lauri Loewenberg. Maar je kunt ook een lucide droom ervaren midden in een nachtmerrie, doordat je angst je bij je bewustzijn brengt. En volgens de droomanalist kan een nachtmerrie je de kans geven om je innerlijke zelf te verkennen.

"Als je bij bewustzijn raakt tijdens een nachtmerrie, gebruik het dan niet om wakker te worden. Gebruik het juist om bijvoorbeeld het beest dat de nachtmerrie veroorzaakt te confronteren. Stel een vraag als 'wie ben je?', dit kan helpen je gevoelens of antwoorden in je onderbewustzijn te achterhalen", vertelt ze aan Bustle.

Hersenen

Wat er precies met je hersenen gebeurt tijdens deze ultra-realistische dromen? Kort gezegd: de grens tussen je wakende bewustzijn en je slapende brein zijn tijdens zo'n droom vervaagd.

Zoals je waarschijnlijk al weet, gaan je hersenen verschillende slaapfases door. De REM-slaap, is de fase waarin je hersenen actief zijn en je gegevens verwerkt. Volgens Medalie zijn je hersenen dan zo actief dat je hersengolven lijken op die wanneer je wakker bent. "Hierdoor is de REM-slaap de meest waarschijnlijke fase om te dromen en lucide dromen vallen daar dus ook onder."

Hoewel de slaapspecialist aangeeft dat een lucide droom kan bijdragen aan je bewustzijn én vermogen tot zelfreflectie, waarschuwt ze ook dat de verhoogde hersenactiviteit de kwaliteit van je slaap kan verstoren.

Lifestyle
  • Bustle
  • iStock