Deze 8 tekenen wijzen erop dat je te aardig bent

Enne, dat kan negatieve gevolgen hebben.

te aardig

Help je graag je vrienden en steun je graag je familie? Manieren vinden om goed met mensen om te gaan is iets moois en er is dus ook niets mis met aardig zijn. Maar wist je dat je ook te aardig kunt zijn? Enne, dat kan negatieve gevolgen hebben. We leggen het je uit.

Too kind

Hoor je weleens dat je te aardig bent? Dan kan dit volgens Dr. Robin Buckley, cognitieve gedragscoach, uit ongemak voortkomen. "Als je te aardig bent, dan kan dit een teken zijn dat je je ongemakkelijk voelt en dat je geen nee durft te zeggen. Vaak komt dit voort omdat er de mogelijkheid bestaat dat je de ander kunt teleurstellen", legt hij uit aan Bustle.

Dit ongemak zou kunnen voortkomen uit een vroegere ervaring met afwijzing, een tijd waarin je een mening uitte en die niet goed werd ontvangen. Wat er ook gebeurd is, het heeft je geleerd om altijd "ja" te zeggen, meegaand te zijn en je in allerlei bochten te wringen om maar aardig gevonden te worden.

Negatieve gevolgen

Wat de negatieve gevolgen kunnen zijn? Je kunt je opgebrand voelen of zelfs boos zijn. Vooral als je heel je leven al druk bezig bent met dat je door iedereen aardig gevonden wil worden. Hierdoor ga je vaak dingen doen waar je zelf niet helemaal 100 procent achterstaat, omdat je bang bent om nee te zeggen. "Te aardig zijn of niet de waarheid spreken, zal uiteindelijk leiden tot een diepe wrok. Als we anderen altijd tegemoet komen, kunnen we ons onzichtbaar, onbelangrijk en niet verbonden gaan voelen", zegt Robyn D'Angelo, een gediplomeerd huwelijks- en gezinstherapeut.

Enne, overdreven aardig zijn kan zelfs leiden tot een soort identiteitscrisis. Say what?! "Wanneer je altijd beschikbaar bent voor anderen, heb je de neiging om het gevoel te verliezen van wie je bent, wat je wilt en hoe je je voelt. Dit maakt het hebben van eerlijke en kwetsbare relaties bijna onmogelijk", aldus D'Angelo.

Tekenen

Het is dus belangrijk dat je grenzen leert stellen en van jezelf ook een prioriteit maakt. Hoe je erachter komt of je misschien te aardig bent? Hieronder een lijst met acht tekenen die daarop kunnen wijzen.

  1. Je zegt continu "sorry"
  2. Je eigen behoeften worden nooit vervuld
  3. Je voelt je verontwaardigd nadat je ja hebt gezegd
  4. Je maakt je zorgen of anderen je wel aardig vinden
  5. Je voelt je voortdurend onder druk gezet op werk
  6. Je wordt vaak meegesleurd in dingen die je eigenlijk niet wilt doen
  7. Je voelt je heel de tijd uitgeput
  8. Je gaat confrontaties ten koste van alles uit de weg

Bron: Bustle | Beeld: Leah Hetteberg

Lifestyle
  • Bustle
  • Leah Hetteberg