Expert waarschuwt: waarom je moet waken dat je niet té onafhankelijk wordt 

Het fenomeen staat ook wel bekend als hyper-independence.

hyper-onafhankelijk

Al decennialang zien we onafhankelijkheid als een kracht – bovendien was het lange tijd helemaal niet iets vanzelfsprekends voor vrouwen. Maar het altijd maar zelf willen rooien en niet om hulp willen vragen kan ook nadelige gevolgen hebben.

Hyperonafhankeljik

Het is hartstikke goed als je dingen eerst zelf wilt proberen, voordat je aan de bel trekt. Maar weten wanneer je aan de bel moet trekken, is cruciaal. Met dat laatste lijken sommige mensen echter moeite te hebben. Psycholoog en trauma-expert Dr. Mariel Buqué noemt het hyper-independence, oftewel: hyperonafhankelijkheid. In een video op haar TikTok-account beschrijft ze het als ‘een stap verder dan onafhankelijkheid’. "Het betekent dat je niemand erin vertrouwt dat ze voor je zullen zorgen.”

Volgens Dr. Buqué ben je hyperonafhankelijk als heel erg gewend bent om dingen zelf te toen. “Dat je op alle mogelijk manieren voor jezelf zorgt en geen enkel persoon nodig hebt. Het is je overlevingsmechanisme. Je leeft bij het mantra: ik kan het allemaal zelf doen.”

@dr.marielbuque

Y’all asked for this one ✌🏾♥️ #therapywithdrmariel #therapist #healingtiktok #GossipGirlHere #trend #childhoodtrauma #hyperindependence #fyp

♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

Loslaten

In haar video deelt Dr. Buqué dat veel mensen die hyperonafhankelijk zijn, dat helemaal niet doorhebben. Ze vertelt dat het vaak diepgeworteld zit bij deze mensen. “Je hebt het vertrouwen verloren in iemand die adequaat voor je kan zorgen, meestal omdat niemand dat deed toen je opgroeide, dus je moest uitzoeken hoe je voor jezelf kon zorgen.”

Komt de omschrijving van Dr. Buqué je bekend voor? Dan is het belangrijk om dat idee wat meer los te laten. “Je laat anderen niet toe om goede dingen voor je te doen”, en volgens de trauma-expert is dat wel wat we allemaal verdienen. Volgens haar kun je klein beginnen door geliefden te laten weten hoe ze er voor je kunnen zijn, zodat wanneer jij hulp nodig hebt, ze weten wat jij prettig vindt.

Lifestyle
  • iStock
  • TikTok