De reden waarom je 's ochtends zo vaak naar de wc moet

Every morning same old same old.

's ochtends wc

Dat je 's ochtends first thing naar de wc moet is niet zo gek. Je blaas is immers vol van al het drinken dat je die avond ervoor nog hebt gedronken. Maar waarom blijf je na dat eerste toiletbezoek maar naar de wc gaan? Zelfs als je nog helemaal niet zo heel veel hebt gedronken?

Nierfunctie

Als je slaapt, filteren je nieren minder urine. Dat is op zich handig, want hierdoor hoef je dus niet zo vaak je bed uit voor een nachtelijk toiletbezoek. Wel neemt je blaas meer urine op, doordat het hormoon vasopressine jouw cellen aanstuurt om meer water vast te houden. Om die reden moet je dan ook vaak meteen naar de wc als je wakker wordt.

Maar waarom blijft het dan de hele ochtend doorgaan? Het antwoord op deze vraag is vrij plastisch, maar verklaart wel waarom jij keer op keer blijft lopen. Het komt namelijk omdat je waarschijnlijk begint met een lekker bakkie koffie om wakker te worden. In koffie zit cafeïne, waardoor het vocht alleen maar sneller het lichaam verlaat. Dit komt omdat cafeïne de nieren stimuleert.

Cafeïne

Als je ’s ochtends liever kiest voor thee, heb je te maken met hetzelfde effect. Sterker nog, doordat je van thee vaker een grote kop drinkt, moet je van thee nog meer plassen. Meer vocht erin, betekent immers meer urine om af te voeren.

Je voelt ‘m al aankomen: als je je ochtendwandelingetjes richting het toilet echt storend vindt, kun je beter kiezen voor een kop kruidenthee (zonder theïne) of water. Bezuinig in ieder geval niet op je inname, want we hebben nu eenmaal vocht nodig om goed te functioneren. Die bezoekjes aan het toilet zul je dus vooral voor lief moeten nemen.

Misschien ook voor jou:
Hoe onhygiënisch is het als je de wc doorspoelt zonder dat de deksel erop zit?
Lifestyle
  • Flair, Dingen voor Vrouwen
  • Sergio Briones