Waarom plassen onder de douche slecht voor je blaas kan zijn

Ai! Niet meer doen dus...

plassen onder de douche

Plassen onder de douche lijkt zorgeloos, maar dat is het niet. Het klopt namelijk dat het beter is voor het milieu. Maar het heeft ook een keerzijde, en dat geldt vooral voor vrouwen. We leggen uit hoe dit zit!

Plassen onder de douche

Door onder de douche te plassen, bespaar je een hoop water. Voor het milieu is het daarom een goed idee om je blaas onder de douche te legen. Toch kan het nadelige gevolgen hebben voor je lichaam, zo legt bekkenfysiotherapeut Ylenia Degli Esposti aan LINDA uit. Volgens haar kan het namelijk geen kwaad om af en toe te plassen, maar moet je hier geen gewoonte van maken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je hersenen het stromende water associëren met een volle blaas.

Zenuwstelstelstoring

Wanneer je vaak onder de douche plast, kun je direct een drang voelen om te plassen zodra er water loopt. Volgens Degli Esposti kun je daarom ook beter geen kraan opendraaien om je plas op gang te brengen. Dit zorgt namelijk voor dezelfde prikkels in je hersenen en blaas. Daarnaast kan dagelijks plassen onder de douche zorgen voor een zenuwstelselstoring. Hierdoor is de kans aanwezig dat je een verminderde continentie krijgt. In dat geval kan het zijn dat je door een onderliggend probleem sneller plas verliest.

Zittend plassen

Ook is de houding waarin je plast niet goed voor je lichaam. Pas wanneer je zit, kunnen je bekkenbodemspieren echt ontspannen. Hierdoor kun je volledig uitplassen. Dit geldt vooral voor vrouwen, want mannen kunnen vanwege hun anatomie makkelijker staand plassen. Toch wordt het hen ook aangeraden om zittend te plassen. Alleen wanneer zitten te veel druk kan geven, zoals na een bevalling, wordt er aangeraden om staand te plassen.

Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • iStock