Concentratieproblemen aanpakken? Deze methode gaat op dit moment viral

Ken jij deze techniek al?

Sinds anderhalf jaar leven we, door de komst van het coronavirus, anders. Hoewel het werkleven voor die tijd gehaast en druk was, ervaren we nu meer dan ooit slapeloosheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat je concentratie ook een kleine klap heeft gekregen. Hoe je je focus weer terug kunt krijgen? Probeer de pomodoro techniek eens.

Pomodoro techniek

In de jaren tachtig begon Francesco Cirillo, op dat moment een student aan de universiteit, met een bepaalde tijdmanagementtechniek, de zogenoemde 'pomodoro' methode. Enne, laat deze techniek nou net viral zijn gegaan op TikTok.

Wat het precies is? “De techniek maakt gebruik van een timer om het werk op te splitsen in intervallen die traditioneel 25 minuten duren en worden gescheiden door korte pauzes”, legt productiviteitscoach Emma Jeffreys uit aan Stylist. De techniek is eigenlijk net als HIIT training, maar dan voor je hersenen. Er zijn drie manieren waarop deze methode je productiviteit zou kunnen helpen:

1. Je bent minder snel verveeld

Het is heel natuurlijk om gedurende de dag je aandacht te verliezen of afgeleid te worden. Je gedachten zijn namelijk ingesteld om af te dwalen, maar nu schijnt de pomodoro techniek het perfecte tegengif te zijn. “Doordat je een korte periode geconcentreerd te werk gaat, betekent dit dat je je volledig op je taak kunt storten. En wanneer je pauzeert, worden je hersenen op natuurlijke wijze gestimuleerd door de verandering van omgeving en activiteit. Dit zorgt ervoor, dat als je weer aan de slag gaat, je meer geconcentreerd bent”, aldus Jeffreys.

2. Het belooft een beloning

Een beloning, maakt niet uit hoe oud je bent, zorgt ervoor dat je meer gemotiveerd bent. “Als mensen hebben we baat bij zowel intrinsieke als extrinsieke motivatie”, legt Jeffreys uit. Wat betekent dat je soms een extra zetje nodig hebt om de eindstreep te willen halen. “Door regelmatig pauzes (die als beloningen dienen) in te plannen, ben je meer gemotiveerd om je hoofd erbij te houden en die pauze te verdienen.”

3. Je stopt met multitasken

Heb jij vaak de neiging om je werk uit te stellen en andere taken op te pakken? Dan weet je dat multitasken eerder een belemmering dan iets efficiënt kan zijn als het op je productiviteit aankomt. Volgens Jeffreys zijn we ook veel productiever als we ons concentreren op één taak.

“De pomodoro techniek moedigt je aan om 25 minuten lang productief te zijn en je alleen maar te concentreren op datgene wat voor je ligt. Als je besluit om 'snel' iets tussendoor te doen, dan duurt het maar liefst 23 minuten en 15 seconden om je weer volledig te kunnen concentreren op datgeen waar je mee bezig was. Concentreer je dus liever op één ding tegelijk”, aldus de productiviteitscoach.

Voor wie is het?

Hoewel de techniek voor iedereen geschikt is die wel wat meer concentratie kan gebruiken, geeft Jeffreys drie soorten types aan die hier het meeste baat bij hebben. Stel jij alles uit? Ben je snel afgeleid? Of vind je het moeilijk om gefocust te blijven? Dan raadt de productiviteitscoach aan om de pomodoro techniek eens uit te proberen.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws