doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

De View Once-functie van Whatsapp is beschikbaar en zó gebruik je 'm

Foto's die verdwijnen nadat de kijker ze heeft gezien? WhatsApp got your back.
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6147145f74c22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147145f74c22 img{#fig-6147145f74c22 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6147145f74c22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147145f74c22 img{#fig-6147145f74c22 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6147145f74c22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147145f74c22 img{#fig-6147145f74c22 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6147145f74c22 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147145f74c22 img{#fig-6147145f74c22 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}View Once

Het is misschien een beetje van Snapchat afgekeken, maar sinds enkele dagen kun je ook via WhatsApp foto's versturen die verdwijnen nadat de ontvanger het kiekje bekeken heeft. Handig! Tenminste, als je de functie hebt ingeschakeld. Gelukkig is dat maar een fluitje van een cent.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

De nieuwe functie

Het is vanaf nu namelijk mogelijk om foto’s en video’s te sturen die na een tijdje weer verdwijnen óf maar één keer zichtbaar zijn. Facebook kondigde de nieuwe functie voor WhatsApp onlangs aan in hun blog. “Niet alles dat we delen hoeft onderdeel te worden van ons permanente digitale record”, staat er. “Op veel telefoons betekent het sturen van één foto vaak dat deze voor altijd in onze fotobibliotheek staat.” Dat is nu dus verleden tijd. De zogeheten View Once-functie maakt het mogelijk dat foto’s en video’s automatisch verdwijnen nadat ze één keer bekeken zijn. “Hiermee geven we gebruikers nog meer controle over hun online privacy.”

Hoe je de nieuwe functie gebruikt? Het is heel simpel. Tik bij het toevoegen van een foto of video op het icoontje ‘1′ in het vak voor het onderschrift (uiteraard moet je hiervoor wel de nieuwste versie van WhatsApp hebben). Bij iedere foto en video die je wilt versturen, moet dit handmatig worden geselecteerd. Als de foto eenmaal is verstuurd, wordt deze pas weergegeven wanneer de ontvanger erop klikt, en dus niet meteen al in de chat.

Waarschuwing

Facebook kondigt nog wel een waarschuwing af bij deze nieuwe functie. “Gebruik deze functie alleen bij mensen die je vertrouwt.” Mensen kunnen namelijk nog wel een screenshot maken van de foto en hiervan krijgt de verzender dan geen melding. Je kunt overigens wel zien of de ontvanger de foto geopend heeft. Wanneer de ontvanger de foto niet opent, vervalt de mogelijkheid daartoe automatisch na veertien dagen.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');