Wat je kunt doen als jouw baas nooit naar jouw ideeën luistert

Ontslag nemen is een optie, maar je kunt ook eerst de volgende dingen proberen. 

Met de ene baas kun je het hartstikke goed vinden en met je andere baas heb je niet zo’n klik. Heel normale zaken. Daarentegen heb je ook nog de bazen die ondanks jouw inzet en goede ideeën helemaal niet naar jou luisteren. En dat zijn geen normale zaken. Dit is wat je kunt doen als jij met zo’n baas opgescheept zit.

Niet gehoord

Nu is het op de werkvloer heel gebruikelijk dat niet al jouw ideeën uitgevoerd kunnen worden. Zoiets is nu eenmaal niet haalbaar. Wel begint het op te vallen als geen enkel van jouw ideeën ooit wordt uitgevoerd, terwijl ze goed doordacht waren. Bekroop jou weleens het gevoel dat jouw baas niet naar jouw input luisterde? Dan ben je niet de enige.

Uit een enquête van the Society for Human Resource Management blijkt dat 84 procent van de werknemers vindt dat hun managers onnodig stress creëren. Wat de oorzaak daarvan was? Hun communicatieve skills. Of eigenlijk het gebrek daaraan.

Als ook jouw baas niet naar jou luistert, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Je kunt rigoureus besluiten een andere baan te zoeken, met een leidinggevende die wel belangstelling heeft in jouw ideeën. Of je probeert eerst onderstaande tips:

Achterhaal of je baas überhaupt wel naar iemand luistert

Worden alleen jouw plannen genegeerd? Of luistert jouw leidinggevende ook niet naar de ideeën van je collega’s. Carrièreadviseur Gorick Ng raadt aan om poolshoogte te nemen bij personen die ook met jouw baas werken. Luistert je baas wel naar hen? Vraag dan aan die personen wat een goede manier is om jouw manager aan te spreken. Hoe overtuig je hen van een goed idee? “Je probeert erachter te komen of het (niet luisteren, red.) een probleem is dat je kunt oplossen”, legt Ng uit aan Huffpost.

Praat erover met je baas

Hoe lastig het ook is, praat met je leidinggevende, baas of manager over zijn of haar gedrag. Vertel dat je je niet gehoord voelt, maar kom óók met een oplossing. Met simpelweg klagen kom je niet ver. “Wanneer we dit soort moeilijke gesprekken voeren, laten we het vaak aan de andere partij om met een oplossing te komen”, weet carrièrecoach Jennifer Tardy. Haar advies is om je baas te laten weten wat jij graag wilt. “Des te specifieker je bent, des te makkelijker je baas erop in kan spelen.” Hiervoor hoef je niet met een actieplan te komen. Vraag je baas simpelweg ‘Is het nuttig als ik X en X voor je zou doen?’, denk bijvoorbeeld aan een lijst met de voor- en nadelen opstellen van jouw plan. Misschien heeft jouw baas een concreter beeld nodig van jouw idee om er wat mee te kunnen doen.

Een andere baan

Hoe leuk je jouw job ook vindt, als je baas nooit naar je luistert is het tijd voor verandering. Als je bovenstaande hebt geprobeerd en je baas verandert niets in zijn of haar gedrag, dan wordt het tijd voor een verandering. “Verandering betekent niet meteen dat je het bedrijf moet verlaten. Misschien kun je om een andere manager vragen als je werkt voor een groot bedrijf”, stelt Tardy voor. Ook zou je volgens haar kunnen praten met de baas van je baas – als die persoon überhaupt bestaat.

Daarnaast kun je het probleem aankaarten bij personeelszaken. Laat hun ook weten dat jij je best doet om wel gehoord te worden en dat je het nog een bepaald aantal maanden de kans geeft. Is het na die tijd nog niet veranderd? Dan komt het ook niet als een verrassing als je het bedrijf wel verlaat. En als zowel je baas als personeelszaken niets heeft gedaan om jou als personeelslid te behouden? Dan heb jij ook weer een extra bevestiging dat je beter af bent bij een andere werkgever.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws