Dit is hoe alcohol je dromen kan beïnvloeden

Dat ene drankje dat je dronk voor het slapengaan? Dat kan een groot effect hebben op je dromen.

Als je met mate drinkt, zal je door die vrijdagmiddagborrel op het werk of door die drankjes met vrienden niet lallend over straat gaan. En een paar glaasjes hoeven niet meteen een groot effect te hebben op hoe je je gedraagt, maar een kleine hoeveelheid kan wel je dromen beïnvloeden. Wij leggen het uit.

Onder invloed naar bed

De zelfbenoemde slaapexperts onder ons weten inmiddels dat er veel zaken zijn die je dromen kunnen beïnvloeden. Wat je eet bijvoorbeeld, of je wel of geen stress hebt en zelfs de manier waarop je slaapt kan je dromen influenceren. Daarnaast speelt ook alcohol een rol in onze droombeleving.

Als we slapen zijn er drie fases waarin we kunnen zitten: de diepe slaap, de REM-slaap en de lichte slaap. “Wanneer iemand alcohol drinkt, spendeert diegene slapend minder tijd in de REM-slaap”, vertelt arts slaapgeneeskunde dr. Alex Dimitriu aan Well + Good. En we weten inmiddels dat je in de REM-slaapfase droomt.

Minder en simpele dromen

Dus als je met een paar drankjes op – of zelfs maar met eentje op – naar bed gaat, is het erg waarschijnlijk dat je minder droomt dan gebruikelijk. Overigens betekent het niet dat je niet zult dromen. Ook in de lichte slaapfase kun je dromen, maar je dreams zijn dan minder intens.

Als je in de lichte slaapfase droomt, dan droom je volgens Dimitriu over vrij simpele dingen. Wat je die dag mee hebt gemaakt, bijvoorbeeld. Of hoor de je kat in je slaap miauwen? Dan kan dat geluidje makkelijk in je droom worden opgenomen.

The night after

Tijdens de biologieles op de middelbare school leerden we altijd dat je lever anderhalf uur nodig heeft om een glas alcohol af te breken. Drink je vijf glazen alcohol? Dan heeft je lever die drankjes dus na 7,5 uur afgebroken. Het is daarmee overigens niet gezegd dat je niets meer zult voelen van de alcohol. Je voelt je misschien niet helemaal fit. Ook heeft de alcohol nadat het is afgebroken alsnog wél effect op je dromen.

Alcohol heeft indirect een nog grotere invloed op de dromen die je the night after hebt. “Wanneer je de volgende avond naar bed gaat, zal je lichaam meer tijd spenderen in de REM-slaap. Het probeert dan te compenseren voor de avond ervoor”, legt Dr. Dimitriu uit. Hierdoor ervaren mensen juist in deze nacht de levendigste dromen. Des te meer tijd je immers in je REM-slaap zit, des te meer tijd je brein heeft om ingewikkelde details en levendige plots in je droom te verweven. Dus, voor zover dat slaapmutsje voor het slapengaan.

Bron: Well and Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws