Waarom je in het vliegtuig beter geen alcohol kunt drinken

Ai. 

alcohol vlucht

De een drinkt een wijntje omdat ze vliegen wat spannend vindt en de ander doet het om een lange vlucht gevoelsmatig wat sneller voorbij te laten gaan. Wat je redenen ook zijn om een alcohol te nuttigen in het vliegtuig, het blijkt dat je dit beter niet kunt doen.

Beter van niet

Wanneer het vliegpersoneel vraagt wat je wilt drinken bij je maaltijd, kun je de alcoholische versnaperingen beter overslaan. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol in een omgeving met lage luchtdruk, zoals in een vliegtuig, helemaal niet goed is voor je gezondheid. Bij de mensen die na het drinken van een alcoholische versnapering in slaap vielen, werd een dalende bloedzuurstof gemeten en daarnaast steeg hun hartslag. “Het vormt een aanzienlijke belasting voor het hart- en vaatstelsel en kan leiden tot verergering van de symptomen bij patiënten met hart- of longziekten”, vertellen de onderzoekers.

Hogere doses alcohol versterken dit effect en vergroten het risico op complicaties, vooral bij ouderen en mensen met bestaande medische aandoeningen. Gemiddeld zakte de zuurstofverzadiging in het bloed tot 85 procent bij mensen die een glaasje gedronken hadden voor het slapen gaan. Ter vergelijking: gezonde mensen hebben normaal gesproken een zuurstofsaturatie tussen 95 procent en 100 procent. Deskundigen waarschuwen dat een zuurstofsaturatie onder de 90 procent al gevaarlijk kan zijn.

Verbazing onder onderzoekers over resultaten

Dat het nuttigen van alcohol in het vliegtuig zo’n groot effect heeft op ons lichaam, hadden ook de specialisten binnen het onderzoek niet voor mogelijk gehouden. Dr. Eva-Maria Elmenhorst, een van de auteurs van het onderzoek van het Institute of Aerospace Medicine in Keulen, laat weten: “Het verraste ons dat het effect zo sterk was.” Daarom waarschuwt ze nu voor de gevaren die erbij komen kijken. “Drink alsjeblieft geen alcohol als je in een vliegtuig zit.”

Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen, Thorax, Time
  • Upgraded