Altijd je spullen kwijt? Met deze 6 tips vind je alles binnen no time terug

Handig!

Spullen kwijt

Van je sleutelbos tot je telefoon en van dat ene jurkje tot die fijne lipstick: iedereen is weleens iets kwijt. Sommige mensen lijken echter altijd wel iets te zoeken. Geen paniek. Want wij hebben een aantal heel fijne tips om je verloren items snel weer boven water te krijgen.

1. Vaste plek

Ben jij altijd alles kwijt? Wellicht helpt het als al jouw spullen een vaste plek hebben. Opruimgoeroe Marie Kondo zweert bij deze methode, dus het is het proberen waard. Volgens haar moet elk belangrijk item in huis een eigen plek hebben. Makkelijker gezegd dan gedaan, zul je wellicht denken. We snappen dat het als een enorme opgave klinkt, vooral wanneer nu geen enkel item in huis een vaste plek heeft. Maar geloof ons, je moet gewoon beginnen. Later zul je jezelf dankbaar zijn, omdat je veel tijd bespaart.

Begin met het opruimen van je huis. Bepaal welke spullen echt belangrijk zijn en welke je vaak nodig hebt. Denk aan je sleutels, telefoon, portemonnee of je handtas. Bedenk daarna welke plek handig zou zijn voor al deze spullen en maak hier hun nieuwe vaste plek van. In een paar dagen train je je hersenen hierop en daarna zullen ze precies geregistreerd hebben welke plek bij welk item hoort. Het kost je wellicht een dag om dit voor te bereiden, maar daar krijg je later enorm veel tijd voor terug.

2. Opvallende accessoires

Je keuken staat vol met producten die je gebruikt hebt voor het koken en vuile vaat. Je salontafel ligt bezaaid met spullen en op je bureau liggen stapels papieren. Wanneer je een beetje chaotisch bent, is de kans groot dat je je spullen sneller kwijtraakt. Ligt jouw fietssleutel net onder een enorme stapel papier? Dan is de kans groot dat je lang moet zoeken voordat je hem terugvindt. Het is dan ook slim om opvallende accessoires te gebruiken voor items die je vaak kwijt bent.

Een accessoire dat hier uitermate geschikt voor is, zijn keycords. Een 'gewone' sleutelbos valt niet op tussen alle spullen. Hang je hier een felgekleurde keycord aan? Dan zul je die sleutels ineens een stuk sneller zien liggen. Om het nog leuker te maken kun je een keycord laten personaliseren. Kies je favoriete kleur, laat je naam erop bedrukken, een logo of zet erop om welk items het gaat. Zijn keycords niet jouw ding? Bij Igopromo kun je nog veel meer dingen laten bedrukken. Want ook een gepersonaliseerd notitieboekje, waterfles of telefoonhoesje valt lekker op.

3. De halve-meter-regel

Er bestaan mensen die gespecialiseerd zijn in het terugvinden van spullen. Ja, echt waar. 'Vindoloog' professor Michael Solomon is er één van. Hij schreef het bekende boek How To Find Lost Objects en heeft een duidelijke tip voor mensen die vaak hun spullen kwijt zijn. Want minutenlang door het hele huis lopen en alles over hoop trekken? Dat heeft volgens de vindoloog geen zin.

De theortie van Solomon stelt dat de meeste spullen minder dan een halve meter weg liggen van de laatste plek waar je ze hebt gebruikt. Doorzoek de ruimte in een halve meter rondom die plek dus zorgvuldig, voordat je de rest van het huis erbij betrekt. Weet je niet meer waar je het verloren item voor het laatst hebt gebruikt? Probeer dan goed in je geheugen te graven of begin op de plek die het meest logisch is.

4. Andere zintuigen gebruiken

Het belangrijkste zintuig dat je gebruikt om spullen terug te vinden, is je zicht. Je gebruikt je ogen om bepaalde plekken te doorzoeken op je sleutelbos, make-up op die ene taartvorm die je kwijt bent. Maar wist je dat andere zintuigen je ook kunnen helpen? Je gehoor kan hier bijvoorbeeld een belangrijke rol in spelen.

Nu horen we je denken: hoe helpt je gehoor om iets terug te vinden? Inderdaad, dat wordt lastig. Het is vooral een kwestie van voorkomen in dit geval. Zeg in vervolg hardop wat je doet wanneer je iets weglegt. "Ik leg mijn sleutels op het aanrecht", helpt om je geheugen te trainen. Het voelt misschien gek om te doen, maar het bespaart je enorm veel (kostbare) zoektijd.

5. Geen paniek

Raak jij snel in paniek als je iets kwijt bent? Begrijpelijk. Want als je je ov-chipkaart nergens kunt vinden, terwijl je bus over vijf minuten vertrekt, is het logisch dat je stress ervaart. Toch helpt deze paniek je niet om de verloren spullen sneller terug te vinden. Professor Solomon zegt ook dat je vooral rustig moet blijven als je iets zoekt.

Volgens hem zijn er drie woorden die je moet onthouden: comfort, kalmte en zelfvertrouwen. Dit helpt je om helder na te denken, waardoor je die ov-chipkaart opeens weer ziet liggen en je naar de bus kun lopen.

6. Technische snufjes

Heb je alles geprobeerd, maar lukt het zelf echt niet om overzicht te creëren? Dan zijn er altijd nog technische snufjes die je kunnen helpen. Er bestaan namelijk verschillende gadgets en apps die je kunnen helpen om spullen terug te vinden.

Ben je je telefoon vaak kwijt? Gebruik dan Find your iPhone. Er zijn ook speciale sleutelhangers die je aan je sleutelbos, tas of iets anders kunt hangen. Via een bijbehorende app kun je dan zien waar ze zijn of je kunt een geluid laten afgaan, zodat je hoort waar je moet zoeken. Handig!

Misschien ook voor jou:
Lichaamstaal en de liefde: dit zijn de tekenen dat iemand je wel ziet zitten
Aangeboden
  • Igopromo, Libelle, MaxVandaag
  • iStock