Altijd bevestiging van anderen nodig? Zo stop je ermee 

Een aantal waardevolle tips.

Het menselijk brein is een fascinerend orgaan. We hebben een eigen mening, maar vinden het toch wel fijn als anderen deze mening met ons delen. Heel normaal, maar het kan je ook belemmeren als je te veel waarde hecht aan bevestiging van anderen.

Bevestiging van anderen

Merk jij dat je de bevestiging van anderen als het ware echt nodig hebt? Let’s say, van je vrienden, familie of partner? Dan kan dat je enorm belemmeren in je dagelijkse doen. “Bevestiging van anderen willen kan vermoeiend zijn en veel tijd kosten, waardoor we steeds meer geruststelling nodig hebben en we minder in onszelf gaan geloven”, legt coach Natalie Trice uit aan Metro UK.

Zeker als je in een situatie verkeert waar je geen ervaring mee hebt, kan het best lastig zijn om zelfverzekerd te blijven. Ook Trice erkent dat het soms lastig is om in jezelf te geloven. “Maar het is het waard om aan te werken. Niet alleen scheelt het tijd, maar het geeft je ook meer rust en daardoor ga je meer in jezelf geloven.” En hoewel het best lastig is om je gedrag en denkwijze aan te passen, is het niet onmogelijk. Experts tippen de volgende manieren:

Wees je ervan bewust 

De eerste stap richting meer zelfvertrouwen? Dat is volgens psycholoog dr. Becky Spelman erkennen dat je momenteel naar te veel goedkeuring van anderen snakt. Als je je ervan bewust bent dat je dit doet, is het makkelijker om op het moment zelf in te grijpen om te voorkomen dat je het weer doet.

Probeer ermee te stoppen

Stoppen is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is dit wel wat je moet proberen te doen als je doorhebt dat je weer erkenning bij anderen zoekt. “Het is allemaal gedragsmatig”, stelt Spelman. “Kijk naar hoe je je gedraagt als je bevestiging wilt krijgen.” Doe je dit bijvoorbeeld door foto’s op social media te plaatsen? Maak dan korte metten met dit gedrag. Hetzelfde geldt voor het uitlokken van complimentjes. “Dit is echt een korte termijn boost voor je zelfvertrouwen”, vindt Spelman.

Werk aan je zelfvertrouwen

Zoek je vaak bevestiging van anderen? Dan betekent het meestal dat je niet zoveel zelfvertrouwen hebt. Tijd om daaraan te werken! “De enige manier om je zelfvertrouwen te verbeteren is door je leven op een manier te leven die jou trots maakt.” Doe dus dingen die jou een goed gevoel geven. Het gaat erom dat je trots bent op de dingen die jij doet. Volgens Spelman is dit veel waardevoller dan validatie van anderen. “Het gaat echt om de manier waarop je voor jezelf zorgt. Het gaat om de acties die jij in je leven onderneemt. Hoe behandelen mensen jou en laat je dat wel of niet toe?” Dit zal helpen om je zelfrespect op te bouwen, zodat je niet langer de behoefte voelt om bevestiging van anderen te zoeken.”

Vraag naar je eigen mening

Een eigen mening ontwikkelen we vaak zonder dat we erbij stilstaan. Probeer je bewuster te worden van je eigen mening en vraag jezelf af of iets echt de juiste keus voor jezelf is. Het is verleidelijk om anderen te vragen naar hun mening, maar voordat je dat doet moet je bij jezelf te rade gaan. Wat vind jij er zelf écht van? “Het is prima om met een vriendin of baas te praten, maar je kunt pas in jezelf geloven als je op je eigen instinct vertrouwt. Doe je dat? Dan zul je niet alleen gelukkiger zijn, maar zul je ook beslissingen durven nemen die echt goed voor je zijn.”

Bron: Stylist UK | Beeld: Vlada Parpovich

Laatste nieuws