Dit kan de reden zijn van je after lunch dip

Word je ook altijd moe na het eten? Dat kan hierdoor komen.

dipje

De after lunch dip, vergelijkbaar met de after dinner dip, is het fenomeen dat je je na het eten ineens erg moe voelt. Heb je net je lunch achter de kiezen, bestaande uit een simpele boterham, een vette hap of juist een gezonde salade en voel je je ineens erg moe en slaperig? Dat kan met een van de volgende factoren te maken hebben.

Foodcoma

After dinner dip, foodcoma, of hoe je het ook wil noemen: bijna ieder mens heeft er weleens last van. Er zijn dan ook verschillende verklaringen voor het dipje. Een theorie waarom mensen zo moe worden naar het eten is dat het een dierlijk instinct is. Wanneer we trek hebben zijn we namelijk alert en waakzaam, net zoals dieren. Tijdens het eten moeten dieren altijd goed opletten, omdat ze tijdens het moment van rust erg vatbaar zijn voor roofdieren. Daarom staan onze zintuigen tijdens het eten op scherp. Ben je klaar met eten, dan kom je weer tot rust en voel je je dus extra vermoeid.

Bloedsomloop

Een andere verklaring is dat je moe wordt door een verandering in je bloedsomloop. Om je eten te verteren, wordt er bloed naar je darmen gestroomd. Op dat moment stroomt er dus minder bloed naar je hersenen, waardoor je je sneller slaperig kunt voelen. Vooral mensen die niet ontbijten maar wél zwaar lunchen hebben hier last van, je lichaam wordt dan te veel belast en door die grote verandering in je doorbloeding voel je je moe.

Zoute maaltijd

Kan het ook aan het type voedsel liggen? Ja, uit onderzoek van Amerikaanse onderzoeker William Ja blijkt dat je je sneller slaperig voelt na een eiwit- en zoutrijke maaltijd. Dit is dan ook de reden waarom vooral mensen in westerse landen zich vaak zo moe voelen na het eten, want wij eten relatief veel zout en eiwitten door ons bewerkte vlees en kazen. De ideale lunch bestaat daarom uit groenten en goede vetten. Ook kan het helpen om gedurende de dag meerdere kleine maaltijden te eten in plaats van drie grote, zo houd je je bloedsuikerspiegel en bloedsomloop op peil.

Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • iStock