Onthuld: zoveel vrije tijd moet je eigenlijk hebben om écht gelukkig te zijn

En blijkbaar bestaat er ook nog zoiets als te veel vrije tijd. 

Onthuld: zoveel vrije tijd moet je eigenlijk hebben om écht gelukkig te zijn

Wanneer we er een hectische werkweek op hebben zitten, snakken we naar het weekend. Even opladen en genieten van die vrije dagen. En van die vrije dagen zouden we er best meer willen hebben. Al beweert onderzoek nu dat meer vrije momenten niet per se gelukkiger maakt.

Vrije tijd

Dat balans in je leven belangrijk is, benadrukt ook een recent Amerikaans onderzoek maar weer. Zo worden we niet gelukkig van te weinig vrije tijd, maar blijkbaar is te veel vrije tijd ook niet goed.

Aan het onderzoek deden 35.000 Amerikanen mee. Mensen die per dag ongeveer twee uur vrije tijd hadden, voelden zich beter dan de mensen die maar een uur vrije tijd per dag hadden. Daarentegen voelden mensen met meer dan vijf vrije uren per dag zich juist beroerder. De onderzoekers concludeerden dan ook dat twee tot drie uur vrije tijd per dag de zogenoemde ‘sweet spot’ is.

Productief zijn

“Te veel vrije tijd is slecht, maar te veel vrije tijd is niet altijd beter”, zo vertelt assistent professor en hoofdauteur van het onderzoek Marissa Sharif in een persbericht. De manier waarop we onze vrije tijd besteden blijkt echter ook onze gemoedstoestand te beïnvloeden. Zo voelden mensen zich minder goed over zichzelf als ze meer dan 3,5 uur per dag zouden besteden aan onproductieve zaken.

Dus hoe mensen hun vrije tijd benutten speelt een grote rol in onze gemoedstoestand. Wat de een productief vindt, kan de ander niet productief vinden. Het punt is dan ook dat je je vrije tijd moet benutten op een manier die jij prettig vindt. En als jij vindt dat Sex Education seizoen drie bingen productief en prettig is? Dan moet je dat vooral doen!

Carriere
  • Huffpost
  • Samson Katt