Terugkeren naar je oude baan? Dit is hoe je dat kunt aanpakken

Een handig stappenplan.

Als je een x-aantal jaar voor een werkgever werkt, kan het dat je je vleugels wilt spreiden bij een nieuwe werkgever. Maar wat als die nieuwe baan helemaal niet is wat je zocht en je je oude job mist? Dit is wat je kunt doen als je je oude baan terug wilt.

Aanpak

We houden onszelf nog weleens trots voor dat we niet terug willen naar een oude werkgever. Maar als je daardoor niet doet wat je het liefst doet, is dat natuurlijk hartstikke zonde. Dus zie jij opeens een vacature uitstaan bij jouw voormalige werkgever? Dan is dat echt niet een stap terug. Uitzendorganisatie Walters People deelt een aantal tips hoe je een eventuele terugkeer kunt aanpakken.

Romantiseer de job niet

Walters People stelt voorop dat het belangrijk is dat je eerst even bij jezelf te rade gaat over die baan. Want waarom was je in eerste instantie eigenlijk vertrokken? Zet die redenen op een rijtje voordat je opnieuw solliciteert bij je voormalige werkgever.
Heb je daarnaast nog een goede band met een aantal ex-collega’s? Vraag hen dan ook wat er is veranderd tijdens jouw afwezigheid.

Een belletje

Als er een vacature uitstaat, kun je daar natuurlijk op reageren. Al is er wellicht ook een betere manier. Zo kun je je ex-leidinggevende bellen als diegene er nog werkt en jullie goed uit elkaar zijn gegaan. Vertel hem of haar dat je je oude job mist en eigenlijk wel wilt terugkeren. Je oud-collega kan dan vertellen welke stappen jij het beste kunt zetten.

Verkoop jezelf

Je hebt al voor je ex-werkgever gewerkt, dus ze weten wat jij kan. Of dat betekent dat ze je zomaar weer zullen aannemen? Helaas, dat is niet altijd het geval. Je zult daarom duidelijk moeten maken waarom ze jou weer aan moeten nemen. Ook zul je je ex employer gerust moeten stellen. Het bedrijf zal je namelijk niet opnieuw in dienst nemen als je binnen no time weer met de noorderzon bent vertrokken. Maak daarom duidelijk dat je hart bij de zaak ligt.

Worst case scenario

Je hoopt natuurlijk dat je de baan krijgt, maar het kan ook gebeuren dat je wordt afgewezen. Is dit het geval? Haal dan zeker verhaal en vraag waarom ze je niet opnieuw wilden aannemen. Overigens is het altijd goed om de banden daarna warm te blijven houden. Stuur eens een mailtje om te vragen hoe het gaat en zorg dat je een connectie met hen maakt op LinkedIn (mocht je dat nog niet gedaan hebben.) Zo laat je zien dat je interesse in het bedrijf oprecht is. Wie weet dat ze dan aan jou denken als er weer een vacature vrijkomt.

Bron: Walters People | Beeld: iStock

Laatste nieuws