De kandidaten voor de Sisley Sustainable Awards zijn bekend: We stellen je voor aan Mira

" Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in mensen en besef heel goed dat als je wieg niet op de juiste plek heeft gestaan, het niet altijd voor zich spreekt dat je een fijne weg kunt bewandelen."

Op een originele, intelligente en kunstzinnige manier aandacht vragen voor duurzaamheid, dat is wat Mira Nasruddin (28) doet. Zij geeft met duurzaam meubelmerk Plankstaal kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Hoe kwam je op het idee voor Plankstaal?

“Tijdens mijn afstuderen aan de Hogeschool voor de Kunsten wilde ik ook voor anderen iets betekenen. Ik dacht: hoe mooi is het als ik binnen een jaar ook samen met anderen een stap kan zetten. Ik heb bij beschutte werkplaatsen onderzocht welke vaardigheden de mensen er zouden moeten leren om zo goed mogelijk aan het arbeidsproces te kunnen deelnemen. Ik bedacht een leermethode, waarin ik in grafische stappen uitleg hoe je het product maakt.”

En dat product is ook duurzaam?

“Klopt. We maken twee duurzame en minimalistische salontafels, De Wissel genaamd. Die bestaan uit een simpele, strakke constructie van planken en staal. Het hout is afkomstig van Utrechtse bomen die gekapt moesten worden. Het leuke is dat je onder op het tafelblad ook kunt zien waar in Utrecht de boom gestaan heeft en hoe oud hij is geworden. Bij aanschaf levert Plankstaal een foto van de boom erbij.”

Waar komt jouw bewustzijn vandaan?

“Ik heb een interieurarchitectenbureau en ik geloof dat het mooi zou zijn als we allemaal naast ons werk iets bijdragen aan de samenleving. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in mensen en besef heel goed dat als je wieg niet op de juiste plek heeft gestaan, het niet altijd voor zich spreekt dat je een fijne weg kunt bewandelen. De medewerkers van de beschutte werkplaatsen zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Plankstaal biedt perspectief, maar ook inspiratie, ontmoetingen en waardering voor een grote groep mensen die niet eenvoudig in het reguliere arbeidsproces kunnen instromen.”

Wil je meer weten over Mira en Plankstaal? Je leest het in de nieuwste Marie Claire.

Laatste nieuws