Beste VPN vinden: dit is hoe je dat aanpakt

Wij delen tips.

Lees ook

Als je op zoek bent naar een VPN, is het aanbod overweldigend. Je vindt verschillende diensten, met verschillende functies en doeleinden. Zo zijn er VPN’s voor streaming en voor de veiligheid. Je bepaalt eerst waarvoor je de VPN wilt gebruiken, en daarna zijn de tips in dit artikel handig om het kaf van het koren te scheiden.

VPN met no-logbeleid vinden

VPN-aanbieders met een no-logbeleid beloven dat ze niet bijhouden wat je op de VPN-verbinding doet. Wanneer een VPN dat wel bijhoudt, kan het worden doorgegeven aan bijvoorbeeld overheden en advertentiebureaus. Dat is alsnog een soort inbreuk op je privacy en dat is nu juist de reden waarom je een VPN wilt gebruiken: om je privacy te beschermen.

Sommige aanbieders hebben simpelweg geen keus. Ze zijn verplicht om de gegevens aan de overheid door te geven, omdat ze hun hoofdkantoor in een van de landen van ‘The Five Eyes’ hebben. Dat zijn de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Ook een goede tip: zoek naar een aanbieder met een hoofdkantoor in een land zoals Panama. Dan hoeft de VPN-dienst geen gegevens te overleggen. Zo is jouw privacy het best beschermd.

Meerdere apparaten tegelijk verbinden

Controleer of je meerdere apparaten tegelijk kunt verbinden. Het is handig als je een VPN op je computer of laptop kunt gebruiken, maar je tegelijkertijd ook kunt verbinden middels je smartphone of tablet. Je hoeft daarvoor de verbinding niet uit te schakelen op een van deze apparaten. De verbindingen moeten tegelijk kunnen werken. Vaak kun je tot bijvoorbeeld vijf apparaten toevoegen om tegelijkertijd te gebruiken.

Dat is ook erg handig voor kleine bedrijven met een klein personeelsbestand. Je kunt het maximaal aantal toegestane verbindingen dan verdelen over het aantal computers binnen je bedrijf.

Vergelijk en bekijk recensies

Natuurlijk wil je weten wat anderen van een bepaalde aanbieder vinden. Over de meeste aanbieders zijn wel recensies door andere gebruikers geschreven. Wat vonden zij goed? Was de verbinding stabiel genoeg? Wat konden zij met de VPN doen en wat niet? Hoe staat het met de klantenservice?

Online zijn ook vergelijkingssites te vinden, waar je VPN’s op bijvoorbeeld functies met elkaar kunt vergelijken. Op die manier krijg je een beter inzicht in welke aanbieders bij jou zouden kunnen passen.

Proefabonnement nemen

De beste manier om erachter te komen of een VPN-dienst voldoet, is testen. En dat kan gelukkig bij erg veel aanbieders. Steeds vaker worden proefabonnementen aangeboden, zodat je kunt testen of een VPN bij je past. Je ervaart geen snelheidslimieten, geen datalimieten en kunt alle locaties gebruiken. De enige limiet is het aantal dagen dat je de verbinding kunt testen.

Soms kun je ook kiezen voor een aanbieder met een niet-goed-geld-teruggarantie. Als de verbinding dan niet voldoet, vraag je binnen bijvoorbeeld 14 dagen je geld terug. Bevalt de verbinding wel? Dan kun je je abonnement voor de abonnementsduur gebruiken. Een VPN is een goede investering voor je eigen privacy, veiligheid en online vrijheid.

Beeld: Davel Danilyuk

Laatste nieuws

Zie ook