Je hebt vast weleens het gevoel gehad dat iets niet goed zat, simpelweg door het gevoel dat je erdoor ervaarde en niet zozeer omdat je hier bewijs voor had. Het onderbuikgevoel, noemen we het weleens. Waarom ervaren we dit gevoel, en is het goed om op je gut te vertrouwen?
Verband tussen buik en brein
Dat onderbuikgevoel is best een bijzonder fenomeen. Bijvoorbeeld het gevoel dat je die ene vreemdeling wel kunt vertrouwen, of dat je een bepaald aanbod beter kunt afslaan. Soms worden er zelfs grappen gemaakt over iemand die vasthoudt aan zijn of haar gut feeling. Het zijn immers gevoelens die niet gebaseerd zijn op logica, data of feiten. Toch moeten we volgens Nawal Mustafa, promovendus in Klinische Neuropsychologie, niet te lacherig doen over onderbuikgevoelens. "Ze komen namelijk niet uit het niets", deelt ze op haar Instagrampagina The Brain Coach.
Het onderbuikgevoel wordt niet helemaal willekeurig opgeroepen, zo vervolgt Mustafa. Zo is er een verband tussen je hersenen en je buik. "Een groot deel van de serotonine in je lichaam (95 procent) wordt aangemaakt in je darmen en die hebben onder andere invloed op je emoties en je humeur. Die darmsignalen worden vervolgens doorgegeven aan de hersenen. Wanneer hoge serotoninespiegels worden geproduceerd door een externe oorzaak, kun je je afhankelijk van de situaties veilig of juist onveilig voelen", verklaart Mustafa aan de hand van een onderzoek uitgevoerd door de American Psychological Association.
Verwerkt door het brein
Je kunt ook een onderbuikgevoel ervaren door zaken die je brein al eerder registreerde. Ons brein verwerkt de hele dag door informatie – ook als we even niksen. Onze omgeving biedt zoveel prikkels waaruit we emotionele data opslaan. "Deze stukken informatie kunnen uit real-life ervaringen komen of van indirecte ervaringen, zoals een verhaal op televisie", vervolgt Mustafa. Die ervaringen kunnen vervolgens (onbewust) je eigen oordeel vertroebelen. "Je kunt bijvoorbeeld het onderbuikgevoel hebben dat iemand je online oplicht, omdat je verhalen hebt gehoord van vrienden die online zijn bedonderd. Zelfs als (bijna) niets duidt op oplichterij, kan je onderbuikgevoel je dan vertellen om de deal te beëindigen."
Betrouwbaar?
Het is dus heel normaal dat je af en toe een onderbuikgevoel ervaart, en helemaal irrationeel is het niet. "Je onderbuikgevoel ontstaat uit emoties, informatieverwerking en observaties", vat Mustafa samen. Toch raadt de specialist aan om er niet altijd te zwaar aan te tillen. "Ik adviseer je ook om er niet bij elke keuze op te vertrouwen." In hoeverre je dit toch doet, ligt dus helemaal aan jou.
- The Brain Coach
- Adobe Stock