Recruiter deelt wat de grootste afknapper is tijdens een sollicitatiegesprek

Nu we erover nadenken is het ook wel een beetje gênant. 

recruiter

We snappen dat te laat komen op een sollicitatiegesprek een absolute no-go is en dat je ook je huidige werkgever niet gelijk moet maken met de grond tijdens een dergelijk gesprek. Toch is er volgens een recruiter nog een andere fout waar iemand zich schuldig aan kan maken tijdens een sollicitatiegesprek.

Wat niet te doen

Tijdens een sollicitatiegesprek proberen we altijd een goede indruk te maken. Nette kleding, op tijd komen, je hebben ingelezen in het bedrijf. We got it. Daarnaast moeten we ook altijd netjes spreken en daar gaat het verrassend vaak mis, zo vertelt Amazon senior recruiter DJ Cabeen. Aan CNBC deelt hij de grootste afknapper in een sollicitant. “Mijn grootste ergernis is wanneer kandidaten vloeken of ongepaste taal gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek. Het komt niet goed over en het voelt helemaal niet professioneel aan.”

Nu denk je wellicht dat het heus niet zo vaak voorkomt dat iemand er een sh*t tegenaan gooit, maar Cabeen vertelt dat het veel vaker voorkomt dan mensen denken. “Ik werk op dit moment al meer dan 10 jaar als recruiter en ik kan je niet vertellen hoeveel sollicitaties ik heb gehad met kandidaten waar ze vloekwoorden gebruiken.” De recruiter voegt daaraantoe dat het niet alleen starters op de arbeidsmarkt zijn. “Het zijn ook oudere, zeer ervaren kandidaten die ik sprak."

Wat wél te doen

Je inlezen in het bedrijf is volgens Cabeen heel belangrijk – ook in dit geval verbaast het je volgens de Amazon-medewerker hoe vaak dat niet gebeurt.

Daarnaast scoor je ook punten als je iets gemeen hebt met de recruiter. Probeer van tevoren daarom wat info te vinden over de persoon met wie je het gesprek hebt. En iets met iemand gemeen hebben kan al heel simpel zijn. Naar dezelfde school zijn geweest of dezelfde hobby hebben. “Het zijn deze kleine connecties die ervoor zorgen dat een gesprek comfortabel voelt en het laat zien dat iemand zich echt heeft voorbereidt voor een gesprek, dat imponeert mij altijd.”

Bron: CNBC Make It | Beeld: iStock

Carriere
  • CNBC Make It
  • iStock