Loiza Lamers over begin modellencarrière: 'Ik was heel hard voor mezelf'

“Als ik foto’s terugzie denk ik: o meisje, dit was wel heel erg dun.”

Loiza Lamers over begin modellencarrière: 'Ik was heel hard voor mezelf'

In 2015 leerden we Loiza Lamers kennen als de winnaar van Holland’s Next Top Model en liep ze fashion weeks. Hiervoor werkte ze ontzettend hard. Misschien wel iets te hard, zo blikt het model nu terug.

Bewijsdrang

Al van jongs af aan voelt model Loiza Lamers extra druk om zich te bewijzen. Hierin speelt haar verleden een grote rol. “Ik denk dat heel veel in mijn leven gebaseerd is op mezelf bewijzen”, deelt ze in de nieuwste Marie Claire. “Als kind al voelde ik dat ik extra mijn best moet doen als vrouw. Bijna een soort van overcompensatie. Dat vormt je als mens en ik denk dat het er bij mij onbewust nog steeds in zit.”

Zo doet het model altijd haar best als ze naar een feestelijke aangelegenheid gaat. “Ik ben altijd bezig met ultiem vrouw zijn en daar het beste uithalen”, vertelt ze.

Obsessief sporten

Ook in haar modellencarrière legde Loiza de lat hoog, zeker toen ze een tijdje fashion weeks liep. “Ik dacht: ik wil deze modellencarrière, dus ik geef niet op. Daarin was ik heel hard voor mezelf. Obsessief sporten, obsessief opletten met eten. Dat waren dingen waar ik controle over had.”

Nu ze terugkijkt op de periode, ziet ze in dat ze daarin soms wel erg ver ging. “Als ik foto’s terugzie denk ik: o meisje, dit was wel heel erg dun. Ik had geen anorexia, maar een gezond gewicht was het ook niet. Soms balanceerde ik op het randje van dat ravijn van die stoornis denk ik, maar door mijn rationele verstand viel ik er net niet in.”

Gelukkig zijn

Voor Loiza kwam het gelukkig nooit zover dat ze een eetprobleem ontwikkelde. Dit kwam omdat ze op tijd besefte dat ze er niet gelukkig door zou worden. “Op een gegeven moment dacht ik: het moet anders, want dit houd ik niet lang vol.” Dit betekende heus niet dat ze haar modellencarrière vaarwel wilde kussen, maar wel dat ze meer rust voor zichzelf wilde creëren. En dat is wat ze heeft gedaan. “Ik focus me nu vooral op werk in Nederland en ben wat minder streng voor mezelf.”

Door die rust heeft Loiza ook de kans gekregen om aan nieuwe dingen te beginnen, zoals presenteren. “Momenteel ben ik druk met de opnames van Singletown en dat vind ik ontzettend leuk om te doen. De modellenopdrachten die ik nu krijg, draaien meer om mij en het verhaal dat ik met me meedraag. Heel mooi, want zo kan ik het transgender zijn meer een gezicht geven en mijn steentje bijdragen aan de acceptatie.”

Celebrity
  • Jill Waas
  • BrunoPress