Slaap je fit: smartwatch wordt wellnesscoach

Een goede smartwatch houdt je sportprestaties bij en vaak kun je er ook muziek mee afspelen en je e-mail en appjes op ontvangen. Superhandig, maar Garmin gaat een stapje verder.

Garmin

Regelmatig sporten en gezond eten zijn essentieel om je fit te voelen. Maar goed slapen en op tijd je rust pakken zijn minstens zo belangrijk. Daarom zijn de nieuwste smartwatches van Garmin uitgerust met geavanceerde slaapmonitoring. Zo heb je in feite een allround wellnesscoach om je pols.

Je Garmin watch helpt je bewuster naar je lichaam te luisteren

Een goede smartwatch houdt je sportprestaties bij, zoals hartslag en snelheid, en vaak kun je er ook muziek mee afspelen en je e-mail en appjes op ontvangen. Superhandig, maar Garmin gaat een stapje verder. Onder het motto ‘Dear Body’ zijn de nieuwste wearables uitgerust met slimme functies die je helpen gezonder te leven en te luisteren naar je lichaam. Zo kun je behalve je gelopen kilometers onder andere ook je stresslevel, zuurstofopname én de kwaliteit van je slaap monitoren en verbeteren.

Venu 2/2S

Deze smartwatch helpt je als een wellnesscoach je gezondheid en fitheid in de gaten te houden. Zo meet-ie je hartslag, snelheid, afstand en calorieverbruik tijdens het sporten. En wanneer het tijd is voor rust, houdt hij met geavanceerde slaapmonitoring de stadia van lichte, diepe en REM-slaap bij, en trackt-ie je beweging, zuurstofsaturatie en ademhaling. Op basis van de kwaliteit en kwantiteit van je slaap krijg je een persoonlijke slaapscore en advies over hoe je je slaapkwaliteit kunt verbeteren. Daarnaast geeft Venu 2/2S aan of je lichaam klaar is voor een intensieve
work-out of dat het juist beter is om je rust te pakken. Al die slimme functies bij elkaar helpen je om naar je lichaam te luisteren en je bewust te worden van je fysieke en mentale welzijn.
Plus: op dit horloge zitten meer dan 25 sportapps die met hightech graphics oefeningen weergeven. En op het AMOLED-scherm kun je precies zien welke spiergroepen je hiermee traint. Venu2/2S € 399,99, ook verkrijgbaar met leren polsband voor € 449,99

Venu Sq (Music)

Is een vierkant horloge meer jouw ding, dan is er de Garmin Venu Sq, ook verkrijgbaar in een speciale Music Edition. Hiermee luister je zonder telefoon 24/7 je favoriete podcast of album. Met een opslag tot 500 liedjes. De Venu Sq biedt naast een fraai uiterlijk ook een reeks aan gezondheidsmonitoringfuncties. Behalve je hartslag houdt-ie bij hoe je hebt geslapen, meet-ie je ademhaling, monitort hij je cyclus en heeft-ie een stress-tracking en hydratatie-tracking-functie. En de Body Battery-functie helpt je je bewust te worden van je energieniveau.
Plus: de Venu Sq heeft meer dan 20 ingebouwde sport-apps voor binnen- en buitenactiviteiten, zoals pilates, yoga, krachttraining, hardlopen, zwemmen en fietsen. Venu Sq vanaf € 199

Lily

Garmins Lily is behalve smart enorm stylish. Het horloge is er in verschillende modellen (sport of klassiek) en kleurcombinaties, van paars tot beige, en met verschillende bandjes.
Plus: deze vrouwelijke smartwatch heeft naast de gebruikelijke gezondheids- en fitnessfuncties speciale tools om je menstruatiecyclus en zwangerschap te monitoren. Lily serie vanaf € 199,9

3 vragen aan de slaapexpert

1. Hoe beïnvloedt de kwaliteit van je slaap je gezondheid?

Mark Schadenberg, auteur van Van slaapwandeling naar droomleven: "Hoe je slaapt, beïnvloedt de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Slaaptekort tast het geheugen, concentratievermogen, de reactiesnelheid, besluitvaardigheid en het immuunsysteem aan. Daarnaast kan slecht slapen zorgen voor angst, stress en onzekerheid."

2. Als je slecht hebt geslapen, kan je lichaam de volgende dag dan een pittige work-out aan?

"Een nacht slecht slapen heeft al behoorlijk impact op het lichaam, zeker als je ook nog een pittige work-out gaat doen. Bij minder dan 6 uur slaap heb je 85% meer kans op blessures. Je verzuurt sneller, ademhalen gaat lastiger, je coördinatie gaat achteruit en je lichaamstemperatuur gaat sneller omhoog. Wil je graag spierballen? Zorg dan eerst voor een goede nachtrust! Luister naar je lichaam en monitor je slaap met je Garmin smartwatch. Geeft die aan om het rustiger aan te doen, kies dan voor een minder zware work-out, zoals wandelen of yoga."

3. Heb je tips voor een gezonde nachtrust?

"Zorg voor regelmaat. Dat betekent: een vaste bedtijd, rond dezelfde tijd eten en op een vaste tijd opstaan. Zorg dat je elke dag minimaal 20 minuten daglicht krijgt. Hiervan krijg je meer energie en het zorgt voor een betere nachtrust. En creëer een avondroutine. Door je dag af te bouwen met een ritueel zorg je dat je lichaam en hersenen een seintje krijgen dat het tijd is om te ontspannen. Telefoon uit, lampen dimmen, kleding klaarleggen, tandenpoetsen en eindig met iets als mindfulness of lezen."