ABC voor een duurzamer leven: deze week de letters I tot en met P

Van kleine, laagdrempelige veranderingen tot groteren die een verschil kunnen maken.

abc

Een betere wereld, die begint bij een overheid die de klimaatcrisis eindelijk serieus neemt. Maar als jij tot die tijd niet stil wilt zitten: hierbij 26 kleine en grotere tips voor een duurzamer leven in een abc'tje. Deze week de letters A tot en met H.

Ineffable skincare

Natuurlijke, veganistische, handgemaakte, plasticvrije zeep en huidverzorgingsproducten. En als je nu denkt ‘ja, en dan wordt dat zeker van elders ingevlogen’. Nee, Ineffable is helemaal Nederlands en werkt naar eigen zeggen zoveel mogelijk met fietskoeriers.

Julia Otilia

De minimalistische sieraden van Julia Otilia worden in Nederland gemaakt van 100% gerecycled goud en zilver dat afkomstig is uit Nederland.

Klimaattherapie

Wat doet dat met je, het groeiend besef dat het echt de verkeerde kant op gaat met de aarde? Voel je angst? Woede? Of zit jij bij de pakken neer? Actrice Cecilia Adorée vindt dat over die emoties ook eens gepraat moet worden en doet dat (en meer) in de podcast Klimaattherapie.

Leuker en beter dan vliegen

Een duurzame vakantie begint bij het mijden van het vliegtuig. Niet alleen veel schoner maar ook een stuk comfortabeler – en erg fotogeniek – zijn de elektrische Peugeot- campers die je huurt bij Leavv.

Mossy.earth member

Voor twaalf euro per maand kun je een abonnement nemen op het vergroenen van de wereld. Met jouw bijdrage herstelt Mossy.earth ecosystemen en plant het bomen op plekken waar ze het hardst nodig zijn. In je persoonlijke account kun je met foto’s en video’s de voortgang in de gaten houden.

'Nee, een duurzame wereld begint niet bij jezelf'

De onvolprezen schrijver en journalist Roxane van Iperen zou geen fan zijn van dit lijstje. Want niet de burger is aan zet, maar de politiek en het bedrijfsleven. Leuk als we ons steentje willen bijdragen, maar het dreigt af te leiden van wat de mensheid echt te doen staat. «Terwijl burgers onderling de pijlen op elkaar richten, versterken de meest schadelijke industrieën jaarlijks hun macht en leunen overheden in hun klimaatakkoorden steeds meer op de trend van individuele verantwoordelijkheid. Haar pleidooi tegen consumentenactivisme is te lezen op de website van Vrij Nederland, en dat kunnen niet genoeg mensen doen.

Onbewoonbare aarde

Journalist David Wallace-Wells schreef het prachtige, maar daarom niet minder schrikbarende De onbewoonbare aarde. Een belangrijk boek voor iedereen die haar feitenkennis omtrent de klimaatcrisis wel wat wil opvijzelen. De onbewoonbare aarde door David Wallace-Wells, € 15 (De bezige Bij).

Patagonia matcht jou met een groene ngo

Ergens op deze aarde is een actiegroep die werkt aan een groenere wereld en juist jouw skills daarbij heel goed kan gebruiken. Patagonia Action Works brengt jullie op vrijwillige basis samen.

Met bijna acht miljard mensen op deze aarde voelt het soms net alsof jouw acties geen impact maken. Maar geloof ons: dat doen ze wel! Een duurzamer leven begint bij jezelf. En daar helpen deze tips je een handje bij. Hoe groot of hoe klein je acties ook zijn.

Lifestyle
  • Channa Brunt
  • Jasmin Chew