Naomie Pieter over TEDx Amsterdam en activisme: ‘Je stem is krachtig’

Met haar TED Talk hoopt ze het activisme opnieuw uit te vinden.

Zeg je activisme, dan zeg je waarschijnlijk ook Naomie Pieter. Als activist zet zij zich al jaren in voor antiracisme en black queer activisme. Tijdens haar optreden op TEDx Amsterdam op 19 november gaat ze dieper in op het begrip 'activist'. Marie Claire sprak met haar over haar TED Talk en de veranderingen binnen het activisme.

Reinvent the Activist

'Reinvent the Activist', zo luidt de boodschap van Naomie Pieter. Als activist pur sang heeft ze de wereld langzaam zien veranderen. Over het populariseren van activisme tot de vooroordelen die er nog steeds zijn. “De activist heeft nogal een bepaald stigma gekregen. En is daarnaast ook best gepopulariseerd. Performative activisme, noem ik dat. Enerzijds heb je het frame van de activist wat veel wordt gebruikt; dit zijn harde mensen, emotionele mensen, boze mensen, negatieve mensen. En anderzijds heb je mensen die een cape aantrekken en na één donatie of één demonstratie zichzelf activist noemen.” Tijdens haar TED Talk wil Naomie als spreker meer inzicht geven in het activisme anno 2021.

De manier van activisme is door de jaren heen flink veranderd, en ook de manier waarop Naomie zichzelf inzet als activist. Waar ze zich voorheen focuste op de onderdrukking, probeert ze nu ook haar eigen plezier te prioriteren. “In het Engels klinkt dat veel sexier, I'm done centralizing my oppressor. De afgelopen jaren heb ik het geweld en de pijn centraal gesteld. Maar ik wil mijn plezier centraal stellen, mijn heling, de liefde en rust. Dat probeer ik ook centraal te stellen in mijn activisme.”

Je stem vinden

Waar bij activisme een stem veel invloed heeft, sta je als activist niet altijd je eigen stem te verkondigen. Maar zit de kracht ook in je eigen stem, om je bijvoorbeeld uit te spreken tegen onrecht. Je stem fungeert namelijk als een spreekbuis, voor jezelf en voor anderen. Your voice has power, vertelt Naomie. “Dat klinkt gek, omdat ik op het podium sta, demonstraties organiseer of aan het chanten ben. Maar het is iets waar ik aan moet werken; mijn stem blijven vinden, mijn stem krachtiger maken en weten dat mijn stem onderdeel is van een groter geheel. Een groter en maatschappelijk doel.”

Hoewel je zou denken dat ze het al wist, is het een proces waar ze zichzelf in blijft ontwikkelen. Want, zo vertelt Naomie, ze heeft ook meegemaakt hoe het is wanneer haar stem hardhandig wordt onderdrukt. “Soms moet ik mezelf er even aan herinneren dat ik gezien mag worden en ruimte mag innemen. My voice matters.”

TEDx Amsterdam

Naomie Pieter is, naast inspirerende sprekers Youssef Youssef, Adah Parris, Boris Acket, Jazzy Taihutttu, Marcel Levi en Noah Tucker, te zien op de Tedx Amsterdam op 19 november. De Tedx Amsterdam wordt gehouden in de Beurs van Berlage. Meld je aan voor het evenement of kijk mee via de livestream.

Beeld: Vanity Wezer

Laatste nieuws