Deze symptomen kunnen erop wijzen dat je emotioneel uitgeput bent

Het is één van de drie tekenen van een burn-out.

emotioneel uitgeput

Heb je ook weleens dagen dat je het liefst de hele dag in bed blijft liggen en helemaal nergens zin in hebt? Het wordt ook wel een off day genoemd. Helemaal niets om je zorgen over te maken. Maar als je ze vaker wel dan niet hebt, dan kan dit een teken zijn dat je emotioneel uitgeput bent. Enne, dat is wél iets om serieus te nemen. We zetten zeven symptomen voor je op een rij:

1. Nooit écht uitgerust

Je zet meerdere wekkers en bent al een half uur aan het snoozen. Toch kom je je bed niet uit, omdat je nog enorm moe bent. Wanneer je mentaal uitgeput bent, heb je lichamelijk ook veel minder energie. Zelfs als je voldoende nachtrust hebt gehad, kan het zijn dat je lichaam nog niet klaar en opgeladen is om weer aan de slag te gaan. Bij emotionele uitputting heb je echt meer dan één goede nachtrust nodig om te herstellen.

2. Niet kunnen slapen

Het klinkt nogal tegenstrijdig: je bent doodmoe, maar kunt ook niet (goed) slapen. Ook dit is een van de symptomen van emotionele uitputting. Je hersenen hebben de neiging om te gaan piekeren en malen als je in bed ligt, waardoor je niet makkelijk in slaap valt. Het kan ook zijn dat je wel in slaap valt, maar niet goed doorslaapt.

3. Concentratieproblemen

Wanneer je emotioneel uitgeput bent, kun je je overdag vaak minder goed concentreren. Dat is een logisch gevolg van slaaptekort. Je ben vergeetachtig, chaotisch en raakt dingen kwijt. Daardoor raak je weer gefrustreerd en dat helpt weer niet mee aan een goed humeur.

4. Vaker ziek

Krijg jij elke verkoudheid en elk griepje? Ook dat kan een gevolg zijn van emotionele uitputting. Je immuunsysteem is dan namelijk een stuk minder goed. Dat komt gedeeltelijk omdat je minder slaapt en minder actief bent, maar ook omdat je lichaam in protest gaat als je hersenen rust nodig hebben.

5. Geen zin in leuke dingen

Kun jij normaal gesproken enorm uitkijken naar leuke dingen, maar is dat ineens verdwenen? Dat je geen zin meer hebt in leuke dingen is een van de symptomen. Alles kost je opt dit moment extra energie. Niet alleen stressvolle situaties, maar ook de leuke dingen.

6. Lichamelijke klachten

Naast het feit dat je eerder ziek kunt worden vanwege een laag immuunsysteem, kun je ook last krijgen van andere lichamelijke klachten. Denk hierbij aan hartkloppingen, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en pijn op de borst.

7. Emotionele achtbaan

Ben jij het ene moment nog hartstikke vrolijk? Het volgende moment kun je je zomaar bedroefd en depressief voelen. Ook dit is een symptoom van emotioneel uitgeput zijn. Je kunt prikkels niet meer goed verwerken, waardoor de kleinste dingen voor mood swings kunnen zorgen.

Huisarts

Herken jij veel van bovenstaande symptomen? Dan kan het zomaar zijn dat je emotioneel uitgeput bent. Als je denk dat dit bij jou het geval kan zijn, is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Hij of zij kan je precies vertellen wat in jouw situatie het beste is voor je mentale en fysieke gezondheid. Neem je rust en blijf vooral niet met klachten rondlopen. Emotionele uitputting is heel vervelend, vooral als je bedenkt het dat een van de drie symptomen is van een burn-out. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Lifestyle
  • Tips en Weetjes
  • Kinga Cichewicz