Podoloog legt uit wanneer je je schoenen écht moet vervangen

In 10 seconden kun je het achterhalen.

schoenen vervangen

Of die laarzen nu goedkoop waren of een groter budget in beslag namen: iedereen vindt het jammer wanneer een paar schoenen aan het eind van z'n latijn is gekomen. Zeker wanneer het om schoenen ging die je zo graag droeg. Die schoenen toch nog een paar keer aantrekken kan dan verleidelijk zijn, maar dat is helemaal niet zo'n goed plan.

Niet door blijven lopen

Op afgetrapte schoenen blijven doorlopen, is nooit een goed idee, zo vertelt podoloog Jacqueline Sutera aan Well+Good. “Dit kan voor vervelende blessures zorgen”, vertelt zij. “Wanneer de zolen en de hakken van de schoenen versleten zijn, komt de hak van je voet in een grotere hoek op de grond terecht. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller valt en verstuikingen oploopt. Op langere termijn kan het tevens peesontstekingen en pijn in de heupen, enkels en rug veroorzaken.”

Test

Hoe kom je erachter of je schoenen aan vervanging toe zijn? Dat kan volgens dr. Sutera binnen tien seconden met de tafeltest. “Plaats de schoenen op tafel en bekijk ze van achteren op ooghoogte”, legt de podoloog uit. “Onderzoek en vergelijk de schoenen om te zien of er tekenen van slijtage zijn. Kijk ook of ze ongelijk zijn. Draai de schoenen vervolgens om en zoek naar barsten of gaatjes in de zolen.” Als je ongelijkheden, barsten of andere eigenaardigheden tegenkomt bij je schoenen, is het tijd om afscheid te nemen.

Ben je er écht nog niet aan toe om vaarwel te zeggen tegen je favorieten schoenen? Dan kun je ze wellicht nog laten repareren. Dat is het makkelijkst bij hakken, laarzen en loafers, aangezien deze een hardere zool hebben. “Bij sneakers of andere schoenen met een zachtere zool is dit vaak lastiger”, vertelt dr. Sutera. Neem je voetgezondheid serieus en investeer dan liever in een paar goede, nieuwe schoenen.

Lifestyle
  • Well + Good, Tips en Weetjes
  • BrunoPress