Wat je moet doen als je drinken over je laptop hebt geknoeid

Cruciaal: handel zo snel mogelijk.

water over laptop

Wie een kantoorbaan heeft – en dus vele uren per dag achter een laptop of computer zit – heeft waarschijnlijk ook wel een mok thee, een glas water of een kop koffie naast zich. En zoals we allemaal weten zit een ongeluk in een klein hoekje. Dus wat kun je het beste doen als er een keer een glas omvalt en die inhoud over je laptop gaat?

Stappenplan

Als je drinken over je laptop knoeit, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je laptop niet meer te redden is. Hoewel het geen garantie is dat je je laptop hiermee redt, is het volgende stappenplan in dat geval het proberen waard:

Stap 1: zet je laptop uit

Het eerste wat je doet is de laptop uitzetten. Laat je het te lang aanstaan? Dan bestaat er een grote kans dat er kortsluiting ontstaat. De snelste manier is om de aan- en uitknop een aantal seconden ingedrukt te houden.

Stap 2: verwijder alle kabels

Trek vervolgens alle kabels uit de laptop. De stroomkabel, de muis of andere externe kabels, haal alles uit de laptop.

Stap 3: drogen

Laat nu de laptop goed drogen. Neem al het water goed af met een doek. Klap het scherm open in een hoek van ongeveer 30 graden, zet de laptop vervolgens op zijn kant zodat al het water goed uit de laptop en het toetsenbord kan lopen.

Belangrijk: gebruik de laptop níet wanneer deze nog aan het drogen is.

Stap 4: heb geduld

Nu is het een kwestie van geduld hebben. Het beste is om de laptop een aantal dagen te laten drogen. Kun je niet zo lang wachten? Laat dan minimaal het apparaat één dag goed drogen. Je mag redelijk van geluk spreken als de laptop het nog goed doet hierna, maar toch komt het ook vaak voor dat de binnenkant beschadigd is. Zodra je de laptop weer aan krijgt, maak dan als eerst een back-up van al je bestanden. De kans bestaat dat de laptop de eerste dagen goed werkt, en na een aantal dagen het toch begeeft.

Carriere
  • Tips en Weetjes
  • Monstera