9 signalen die erop kunnen wijzen dat je in een gewelddadige relatie zit 

Eén op de drie vrouwen heeft geweld door een partner meegemaakt in haar leven.

Lees ook

Wist je dat één op de drie vrouwen geweld door een partner heeft meegemaakt in haar leven? Om dit heftige onderwerp onder de aandacht te brengen is het vandaag, op 25 november, Internationale dag tegen vrouwengeweld. In samenwerking met Blijf Groep heeft Yves Saint Laurent Beauty het Abuse is Not Love-programma opgezet. Het beautymerk zet zich als non-profit partner in om het educatie- en trainingsprogramma te ondersteunen.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld komt meer voor dan je waarschijnlijk denkt. Zo is één op de vijf vrouwen ooit slachtoffer van fysiek geweld door een (ex-)partner geworden, maakte elf procent van de vrouwen seksueel geweld door een (ex-)partner mee, is één op de vier vrouwen ooit gestalkt (vaak door een (ex-)partner), en maakte één op de drie jonge vrouwen (18-29 jaar) ooit een vorm van online geweld mee. En dat zijn nog niet eens alle cijfers…

Blijf Groep meldt dat iedere zes minuten ergens (bij bijvoorbeeld politie) een melding van huiselijk geweld binnenkomt en dat er elk jaar zo'n veertig vrouwen om het leven komen door huiselijk geweld. Daarom is het – nog steeds – hoognodig om voor dit onderwerp aandacht te vragen.

Vrouwen die geweld in hun relatie meemaken, houden dit vaak voor zich uit schaamte. Met het Abuse Is Not Love-programma wil Blijf Groep in samenwerking met YSL awareness creëren voor dit onderwerp, en duidelijk maken dat geweld in een relatie nooit normaal is.

Negen signalen gewelddadige relatie

Partnergeweld is een van de meest voorkomende vormen van geweld tegen vrouwen. Elke vorm van financieel, emotioneel, fysiek of seksueel misbruik, evenals controlerend en dominant gedrag van een liefdespartner valt daaronder. Uit onderzoek blijkt dat partnergeweld aan enkele, alarmerende signalen te herkennen is. Blijf Groep heeft in samenwerking met YSL een campagne opgericht om negen signalen van geweld in een relatie te herkennen.

Die signalen zijn: negeren, chanteren, vernederen, manipuleren, jaloezie, controle, inbreuk in je leven, isoleren en intimideren.

Herken een ongezonde relatie

Herken jij de signalen bij jezelf of bij een ander en heb je hulp of advies nodig? Dan kun je contact opnemen met de volgende hulplijnen in Nederland.

Veilig Thuis – 0800 2000 (24 uur per dag)
Blijf Groep – 088 234 24 50 (5 dagen per week, van 9.00 uur – 17.00 uur)
Chat Veilig Thuis – www.veiligthuis.nl (5 dagen per week, van 9.00 uur – 17.00 uur)

Blijf Groep adviseert om gelijk 112 te bellen als je direct in gevaar bent.

Over Blijf Groep

Blijf Groep is expert op het gebied van huiselijk geweld en opende in 1974 hun eerste Blijf-van-mijn-lijfhuis. Blijf Groep biedt verschillende soorten hulp: crisisopvang, begeleid wonen, ambulante hulpverlening (weerbaarheidstraining) en voor kinderen is er weer andere hulp. Blijf Groep doet er alles aan om huiselijk geweld te stoppen en werkt daarbij samen met politie, jeugdzorg, scholen en andere organisaties.

HIER kun je meer informatie vinden over Blijf Groep en HIER lees je meer over de campagne Abuse Is Not Love.

Bron: Grazia | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook