Eerste hulp bij goede voornemens

Zo houd je je goede voornemens komend jaar écht vol.

Heb jij voor komend jaar een aantal goede voornemens, maar kun je wel een steuntje in de rug gebruiken om deze voornemens nu een keer goed vol te houden? Een nieuw jaar, een frisse start en nieuwe kansen. Pandemie of niet, velen met jou grijpen dit moment aan om een goed voornemen op te stellen en een nieuw begin te maken. Toch blijft het ontzettend moeilijk om deze doelen vervolgens vol te houden en op te nemen in jouw dagelijkse of wekelijkse routine. Kun jij wel wat hulp gebruiken? Wij delen onze beste tips!

Goede voornemens opstellen

Veelvoorkomende goede voornemens, zoals afvallen of stoppen met roken, vragen vaak om een drastische verandering in jouw levensstijl, maar zijn niet concreet. Hierdoor is het extra moeilijk om deze vol te houden.

Stel daarom goede voornemens op die niet te groot zijn, waardoor je je makkelijk kunt aanpassen. Wellicht is je grotere doel om af te vallen, maar bedenk dan als voornemen dat je iedere week een keer actief wilt sporten. Dit doel is concreet en daardoor een stuk beter vol te houden.

Ook kan het helpen om deze doelen op te schrijven in je to-do list, bullet journal of planner. Door iets concreet op te schrijven en te reflecteren op hoe het gaat, maak je je voornemen nog concreter. Dit kan een goed handvat zijn om jouw doelen te behalen.

Maak een goed voornemen concreet

Het is dus belangrijk dat je een goed voornemen concreet maakt en opdeelt in iets specifieks. Hoe specifieker je de taak formuleert, hoe makkelijker het is om deze uit te voeren. Hieronder geven we je tien goede voornemens die hierom wél vol te houden zijn:

  1. Kijk een halfuur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon.
  2. Neem elke dag 10 minuten om je huis op te ruimen.
  3. Neem 1 keer in de week een uur om te bewegen.
  4. Drink iedere dag ten minste 4 glazen water.
  5. Eet een stuk groente/fruit bij iedere maaltijd.
  6. Haal iedere avond je make-up er af.
  7. Plan ten minste 1 keer per jaar een vakantie.
  8. Probeer iedere maand minstens één nieuw gerecht uit.
  9. Start met vrijwilligerswerk.
  10. Leer iets nieuws.

Waarom deze voornemens wél werken

Bovenstaande voornemens kunnen wél werken, doordat dit oplossingen zijn voor symptomen in plaats van het grote probleem. Het grotere probleem van het eerste goede voornemen is waarschijnlijk dat je nog een tijd wakker ligt als je naar bed gaat. Daarom is het belangrijk om de symptomen hiervan te bestrijden en te ontprikkelen om je hoofd rustig te krijgen door je telefoon weg te leggen.

Maak je een voornemen niet concreet genoeg en houd je het breed zoals “ik wil sneller in slaap komen”, dan beschrijf je dit als een grote oplossing voor het probleem, maar maak je niet concreet hoe je dit gaat behalen. Hierdoor is je voornemen lastig vol te houden en zul je snel terug vallen in oude patronen en het doel dat je hebt voorgenomen niet behalen.

Maak er kleine gewoontes van

Regelmaat en consequentie zijn termen die het meest belangrijk zijn om jouw voornemens vol te houden. Dit kun je doen door er kleine gewoontes van te maken die je helpen om in een positieve vibe te komen. Door simpel en klein te beginnen, zul je positieve stappen maken om het grotere doel te bereiken.

Probeer dus niet te veel in één keer te veranderen. Dit kan erg overweldigend zijn en een gevoel geven dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Door je te focussen op kleine gewoontes en stappen zul je zien dat er vooruitgang is. Hierna zal de rest een stuk gemakkelijker gaan!

Voor welk goed voornemen ben jij dankbaar?

Zie een goed voornemen als middel en vooral niet als ultiem doel. Probeer er vooral dankbaar voor te zijn en erbij stil te staan. Schrijf je gedachtes op in een journal of houd een dagboek met dankbaarheden bij. In deze boekjes kun je per dag evalueren hoe het ging en waar je dankbaar voor was.

Door hierbij stil te staan, creëer je ook een duidelijk overzicht voor jezelf wat mogelijke struikelpunten zijn en onder welke omstandigheden het goed gaat. Door dit inzichtelijk te hebben kan het je helpen bij het lang volhouden van jouw goede voornemens.

Beeld: Unsplash

Laatste nieuws