Laatste week bij je huidige werkgever? Voorkom deze veelgemaakte fout 

Een human resources adviseur legt het uit. 

Een nieuwe baan in de pocket is reden voor feest. Al gaat het ook samen met wat lastigere momenten. Jouw huidige werkgever je notice geven, bijvoorbeeld. Daarnaast wil je jouw oude functie natuurlijk goed en wel achterlaten, al blijkt dat we daarin soms een beetje kunnen doorslaan.

Te veel doen

Volgens human resources adviseur Daniel Space zijn veel mensen geneigd om te hard te werken als ze hun ontslag hebben ingediend. Ergens is het logisch dat we nog even hard aan de bak gaan. We willen immers dat onze collega’s en werkgever ons herinneren als een capabel en hardwerkend persoon. Het resulteert er alleen in dat je aan het overwerken bent voor een baan die binnenkort niet meer de jouwe is.

Schuldgevoel

“Veel mensen doen dat vanwege een gek schuld- en eergevoel”, legt Space uit aan Huffpost. “Je wilt nog wat tijd met collega’s spenderen en focust je daarop.” De specialist voegt daaraan toe dat hij dat zelf niet verwacht van werknemers die binnenkort het bedrijf verlaten. “Een persoon mailde me eens om 1 uur ’s nachts nog rapporten op diens een na laatste dag. Dan denk ik alleen maar: 'Dit is gekkenwerk. Ga alsjeblief offline.'”

Realistische verwachtingen

Carrièrecoach Jennifer Tardy vindt ook dat je in je laatste weken niet extra veel hooi op de vork hoeft te nemen. In plaats daarvan pleit ze voor transparantie. Wees duidelijk over welke taken je kunt voltooien tot je vertrek en welke niet. “Je werkgever wil je misschien overtuigen om al je lopende taken te voltooien, maar in veel gevallen is dat onrealistisch”, stelt de coach. Het beste kun je een lijst maken van alle zaken waar jij op dat moment mee bezig bent en aangeven welke je wel en niet kunt afmaken. Op deze manier heeft je leidinggevende overzicht en weet hij of zij welke dingen opgepakt moeten worden door een collega.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws