Deze veelgemaakte fouten tijdens het daten weerhouden je van liefde

Maak jij je hier schuldig aan?

Discussing different types of beer

Een relatie komt (helaas) niet zomaar uit de lucht vallen. Je zult dus echt moeite moeten doen om iemand beter te leren kennen. Maar van die standaardgesprekjes op Tinder word je nou ook niet bepaald blij. Hoe je er wel voor kunt zorgen dat daten met iemand ook echt uitmondt in een relatie? Probeer deze zeven fouten te voorkomen.

Begin je een keer een gesprekje met een leuke match op een datingapp, krijg je geen repliek. Of je hebt een tijdje ontzettend gezellig gekletst met iemand, word je ineens genegeerd… What's going on? Vaak denk je dat het aan jou ligt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Michelle Begy, de oprichter van Ignite dating, vertelt aan Metro.co.uk dat er zeven oorzaken zijn waardoor het daten bij veel mensen vaak mislukt.

1. Je maakt je te druk om je leeftijd

Je bent bang dat een man of vrouw misschien terugdeinst nadat hij of zij je leeftijd heeft gehoord. Misschien ben je bang dat men je te oud of te jong vindt, waardoor je een andere leeftijd invult op datingapps. Ook kun je andere mensen afwijzen om hun leeftijd, omdat je van mening bent dat iemand bijna even oud moet zijn als jij. "Zelfs als ze in hun volwassen jaren zijn, hebben mensen de neiging om het feit dat ze ouder worden te ontkennen en zichzelf voor te stellen als een "jonge" 65", legt Michelle uit aan Metro.co.uk.

"Als het op daten aankomt, maakt het niet uit hoe goed je eruitziet voor je leeftijd. Potentiële matches zullen uiteindelijk dat nummer zien, maar in plaats van je te richten op het jaar waarin ze geboren zijn, moet je je meer richten op de persoon. Immers, met leeftijd komt ervaring, kennis en volwassenheid. Hoewel ons lichaam fysiek misschien ouder wordt, betekent dat niet dat je minder dateable bent dan iemand van in de twintig."

2. Je eist iemand met dezelfde interesses

Je bent van mening dat je iemand moet vinden met dezelfde interesses. Maar iemand met gedeelde interesses hoeft niet altijd een goede match te zijn. Ben je allebei dol op Harry Potter en lusten jullie graag sushi? Heel leuk, maar dat betekent nog niet dat hij de ware is. Blijf daarom openstaan voor iemand met andere interesses en overtuigingen. Zo kunnen jullie elkaar aanvullen.

3. Je vindt lengte te belangrijk

Per se een lange man willen is voor veel vrouwen de reden dat ze een relatie mislopen. Eis je een man van boven de 1.85cm? Stop hier dan mee. "De geschiedenis heeft uitgewezen dat er iets aantrekkelijks is aan langere mannen. Vrouwen hebben vaak de neiging zich te richten op mannen die langer zijn dan 1.80 m, omdat ze denken dat zij succesvoller en zekerder zijn dan hun tegenhangers", stelt Michelle. "Maar aangezien de gemiddelde lengte van een man in het Verenigd Koninkrijk 1.75cm is en je je richt op mannen langer dan 1.80 of zelfs 1.86, sluit je een groot deel van de grote heren uit die in alle andere opzichten perfect zouden kunnen zijn."

4. Je stelt teveel eisen aan het lichaam van een potentieel partner

Een sixpack, gladgeschoren huid, maar wel een baard en fris kapsel? We stellen vaak flink wat eisen aan onze droompartner. Dit kan de reden zijn dat jij op dit moment nog steeds single door het leven gaat. Wees dus iets minder streng voor jezelf en geef mensen die niet per se aan jouw ideaalbeeld voldoen ook een kans. "Net zoals vrouwen de neiging hebben om meer belang te hechten aan de lengte van hun partner, hechten mannen meer belang aan het figuur van hun partner", merkt Michelle op.

"Maar het is belangrijk om te onthouden dat lichaamstypes niet statisch zijn. Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam. Dat komt niet in de laatste plaats door hormonen, veranderingen in levensstijl, voedingsgewoonten en levensfasen. Je droompartner mag dan nu een kleine maat 36 hebben, het is onwaarschijnlijk dat hij of zij er over 20 jaar nog net zo uitziet", aldus de dating-expert.

5. Je vindt zijn financiële situatie belangrijk

Het is voor veel mensen nog altijd een taboe: praten over het salaris. Toch raak je tijdens het daten met een potentiële match wel benieuwd naar het salaris van diegene. Natuurlijk is het belangrijk om te weten of de financiële situatie van iemand in jouw toekomstplannen past, maar mocht dat niet zo zijn, dan moet je altijd openstaan voor een andere uitkomst. "Van het kopen van een huis, tot het krijgen van kinderen, op vakantie gaan tot plannen om met pensioen te gaan, al deze mijlpalen in je relatie vereisen een aanzienlijke hoeveelheid financiële planning. Als je niet op dezelfde pagina zit als het gaat om hoe je je geld uitgeeft, gaat dat verder in de relatie voor een aantal grote problemen zorgen", merkt Michelle op. "Dat gezegd hebbende, financiële compatibiliteit gaat niet over iemand met dezelfde financiële status als jij of over het afwijzen van een perfect goede match simpelweg omdat ze niet genoeg geld verdienen. Het gaat erom dat je een partner vindt die jouw houding en gewoonten rondom geld deelt."

6. Je wilt iemand die hoogopgeleid is

"Misschien is het de opkomst van online dating en de noodzaak om een checklist te hebben, of het feit dat elk jaar meer en meer van ons naar de universiteit gaan, maar het opleidingsniveau van een partner speelt een dominante rol in de criteria van succesvolle, single professionals. Bijna 70% geeft toe dat het belangrijk of zeer belangrijk is om intellectueel uitgedaagd te worden door een romantische partner", legt Michelle uit. "Het probleem is dat de verhouding tussen mannen met een universitaire opleiding en vrouwen in het leven - niet alleen op datingsites of via bemiddelingsbureaus - gewoon niet klopt. Simpel gezegd: er zijn niet genoeg mannen met een universitaire opleiding voor iedereen."

7. Je focust je teveel op het huwelijk

Misschien ben je ervan overtuigd dat trouwen per se onderdeel is van een goede relatie, maar niet iedereen staat tegenwoordig zo in het leven. Misschien moet je deze gedachte dan ook loslaten wanneer je serieus aan het daten bent met iemand. "Sluit iemand die op dit moment geen prioriteit geeft aan het huwelijk niet uit, maar bedenk dat ze jou nog niet ontmoet hebben en dat jij wel eens de persoon zou kunnen zijn die het spel voor hen compleet verandert", aldus Michelle.

Bron: Metro.co.uk | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Shot of young people enjoying a drink at a bar