10 fases die je in elke relatie meemaakt

Elke relatie heeft zo zijn ups en downs.

relatie

Wanneer je iemand ontmoet en verliefd wordt, leef je vaak op een roze wolk. Alles is nieuw, leuk en exciting. Helaas weten we dat perfecte happily ever afters vaak alleen in Disneyfilms voorkomen en dat elke relatie zijn ups and downs heeft. Vraag jij je nou af in welke fase jouw relatie zit en of dit 'normaal' is of misschien wel op een break-up afstevent? Wij zetten de meestvoorkomende relatiefases voor je op een rijtje.

Relatiefases

Hoewel elke relatie natuurlijk uniek is, verlopen veel relaties min of meer hetzelfde. Althans, dat zegt relatiedeskundige dr. Mark Knapp. Hij ontwikkelde een relatiemodel dat uit tien fases bestaat, die onder te verdelen zijn in twee grote fasen: de samenkomstfase (Coming Together Phase) en de uit elkaar vallende fase (Coming Apart Phase).

Benieuwd in welke fase jouw relatie zich bevindt? Hieronder zijn alle fases te lezen.

Coming Together Phase

1. De initiatiefase
Deze fase gaat van start wanneer je iemand voor het eerst ontmoet. Je leert iemand kennen en je vertelt over jezelf. In deze fase ligt de focus vooral op oppervlakkige kenmerken, zoals het uiterlijk, en op hoe jullie jezelf presenteren.

2. De experimenteerfase
Als je voorbij de initiatiefase komt, dan kom je in de experimenteerfase terecht. Veel mensen komen al niet zover, omdat ze in de eerste fase al iets vinden dat ze niet zo leuk vinden. Maar yay: bij jullie was dat niet het geval. Dus ga je in de experimenteerfase dieper graven naar de interesses en waarden van de ander.

3. De intensiverende fase
In deze fase wordt het steeds wat serieuzer en – jawel – intenser tussen jullie. Jullie weten nu al zoveel van elkaar, dat je nu meer diepgaande en intieme informatie over jezelf met de ander wil delen. En met het delen van die intieme informatie beginnen ook de butterflies een rol te spelen. Je krijgt gevoelens voor de ander en voelt je op cloud nine.

4. De integratiefase
Nu jullie gevoelens voor elkaar hebben en officially een koppel zijn, breekt de integratiefase aan. In deze fase gaan jullie je levens samenvoegen. Zo ontwikkelen jullie je eigen routines en gewoontes als koppel. Denk aan date night op een bepaalde avond, de een kookt en de ander wast af, samen sporten en noem het maar op. Ook familie en vrienden gaan jullie nu als een eenheid herkennen. Met andere woorden: jullie gaan van 'jij en ik' naar 'wij'.

5. De bindingsfase
Als jullie al een tijdje samen zijn en voelen dat alles goed zit tussen jullie, komt er een moment dat jullie een bepaalde verbinding aangaan. Hoewel iedereen natuurlijk zijn eigen manier heeft om verbondenheid te tonen, bevat deze fase enige formele betrokkenheid in de ogen van de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan samenwonen, een geregistreerd partnerschap of trouwen.

Coming Apart Phase

6. De differentiërende fase
Helaas duurt die roze wolk niet voor eeuwig en komt er een moment van twijfel. Je ontdekt dingen aan de ander die je niet leuk vindt, jullie ruziën vaker en jullie ontdekken steeds meer verschillen. Als je deze differentiërende fase in bent gegaan, ben je waarschijnlijk op weg naar een breuk, aldus dr. Knapp.

7. De omschrijvende fase
De omschrijvende fase is een voortzetting van de differentiërende fase. Door de verschillen en ruzies trekken jullie verder van elkaar af. Jullie kunnen niet goed meer met elkaar praten en zijn steeds minder intiem (zowel tussen de lakens als op emotioneel en mentaal vlak). Waar jullie eerder nog een 'wij' waren, begin je jezelf nu steeds meer als een individu te zien. In deze fase is vaak veel wrok en verwijten jullie elkaar veel.

8. De stagnatiefase
Op een gegeven moment heeft jullie relatie een maximum bereikt en staat-ie stil. Dr. Knapp vergelijkt het met een vijver met algen erop. Het beweegt niet: het water is daar gewoon en er groeien steeds meer vieze dingen op. Dat is ongeveer wat er in de stagnatiefase gebeurt. Het uiteenvallen van de relatie lijkt steeds dichterbij. In deze fase kan zelfs apathie van een of beide kanten zijn intrede maken: het boeit jou of de ander niet zoveel meer.

9. De vermijdingsfase
In deze fase staat vermijding centraal. Of dat nou fysiek is, zoals wanneer een van jullie uit huis gaat of wanneer jullie gaan scheiden, of mentaal of emotioneel, zoals wanneer jullie nog samenwonen maar gewoon niet meer met elkaar praten. Jullie proberen elkaar zo min mogelijk te zien of te spreken.

10. De beëindigingsfase
Hoewel de relatie in de vermijdingsfase eigenlijk al wel op zijn eind is, wordt deze in de beëindigingsfase officieel beëindigd. Jullie hebben the talk. Wonen jullie samen? Dan verhuist een van jullie of zoeken jullie beiden een nieuwe plek op. Zijn jullie getrouwd? Dan wordt de echtscheiding gestart of afgerond. Op dit moment is de relatie niet alleen emotioneel voorbij, maar komt-ie ook juridisch gezien ten eind.

Wat nu?

Lees jij dit nu en schrik je ervan dat jouw relatie zich in de Coming Apart Phase bevindt? Gelukkig hoeft dit niet per se het einde te betekenen. Als jullie samen hard aan de relatie werken, kunnen jullie weer terug naar de Coming Together Phase komen. Toch zijn er helaas ook relaties die niet te fiksen zijn, zoals wanneer de ander niet de nodige moeite of tijd erin wil steken. En misschien verschillen jullie wel té veel van elkaar. Het is aan jou en je partner of jullie het waard vinden om te werken aan jullie relatie en zo het geluk vinden dat jullie verdienen – met of zonder elkaar.

Misschien ook voor jou:
Werkt een tijdelijke break in een relatie nu wel of niet? 
Lifestyle
  • Lifehack
  • iStock