Ai: we weten nog steeds veel te weinig over de loonkloof

Tijd om hier verandering in te brengen!

Van de loonkloof wéten we dat-ie er is (en dat die kloof veel te groot is), maarre… wat weten we nog meer? Wist jij bijvoorbeeld dat mannen de loonkloof anders bekijken dan vrouwen en dat 14 procent van de mannen de kloof terecht vindt? Een onderzoek van SNS bracht dit en meer aan het licht.

Onwetendheid over loonkloof

In Nederland lijken we het heel normaal te vinden dat we niet precies weten wat anderen precies verdienen. Een derde van de jongvolwassenen in Nederland weet bijvoorbeeld niet of er in het bedrijf waar zij werken sprake is van een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Dit ontdekte SNS tijdens een onderzoek onder 1.033 jongeren in de leeftijd 18 tot en met 35 jaar. 

Vrouwen willen maar al te graag een einde maken aan de loonkloof, maar het blijkt dat niet alle mannen deze visie delen. Zo gaf 14 procent van de ondervraagde mannen aan dat ze het logisch vinnen dat zij meer verdienen dan vrouwen in dezelfde functie. Say what?! Ook vond 40 procent van de mannen dat we momenteel goed bezig zijn om de loonkloof te dichten. Vrouwen waren minder positief. Slechts 10 procent van hen vindt dat we in Nederland goed op weg zijn.

Transparantie

Om dit probleem aan te pakken is het belangrijk dat we transparant zijn over wat we precies verdienen. Maar daar blijkt de schoen toch wel te wringen. Twee op de drie personen gaf in het onderzoek van SNS aan dat het toch wel een beetje een taboe is om lonen te bespreken met collega’s. Die van onze partner weten we wel – slechts 2,4 procent wist het niet. Maar wat de leidinggevende aan het einde van de maand op diens rekening gestort krijgt? Daarover heeft 64 procent geen enkele weet.

Ook Angela Eijlander, directeur van SNS, pleit voor meer transparantie. “De onzichtbaarheid van salarissen houdt de loonkloof mede in stand. We zien in dit onderzoek en ook in onze gesprekken met jongvolwassenen in onze Jongerenboard dat zij echt behoefte hebben én geholpen kunnen worden als er meer openheid is over salarissen.” Het is voor vrouwen belangrijk dat de loonkloof gedicht wordt. Die kloof heeft namelijk niet alleen een direct gevolg (minder loon aan het einde van de maand), maar ook op de toekomst. Minder verdienen betekent namelijk ook minder kunnen sparen en minder pensioen opbouwen. “Verandering is echt nodig.”

Tijd voor meer kennis

Ook onderhandelcoach Merel van der Wouden zet zich in om de loonkloof te dichten. Om Women’s Month af te sluiten host ze morgen, donderdag 31 maart om 19:00 uur, in samenwerking met SNS een online event dat je gratis kunt bijwonen via Facebook livestream. Tijdens dit evenement deelt ze technieken om beter te onderhandelen (hallo passend salaris) en vertelt ze hoe je erachter kunt komen wat je waard bent. O, en ze deelt hoe je met lastige vragen kunt omgaan en hoe je van een ‘nee’ en ‘ja’ kunt maken.

Noteer het meteen in je agenda, wijs je vrouwelijke collega’s erop en deel het ook zeker met de mannen. Want die loonkloof dichten, dat moeten we toch echt samen doen.

Bron: SNS | Beeld: iStock

Laatste nieuws