Stel je lastige taken continu uit? Onderzoekers weten nu waarom je dat doet

Het heeft niets met luiheid te maken.

Het kost misschien maar 5 minuten, maar dat ene lastige mailtje verstuur je wel aan het einde van de dag. En die stomme taak? Die kun je volgende week ook nog wel voltooien. Dat uitstelgedrag klinkt misschien lui, maar onderzoekers stellen dat dat niet het geval is.

Negatieve emoties

We weten allemaal dat je een stomme of lastige taak het beste meteen kunt volbrengen. Ben je er in ieder geval van af. Toch zijn er genoeg mensen die zoiets liever uitstellen. Om het vervolgens te doen op een moment waarop het helemaal niet uitkomt. Of de echte uitstellers onder ons daarvan leren? Neuh, volgende keer stoten we ons gewoon weer aan diezelfde steen. Waarom we dit blijven doen? De wetenschap heeft mogelijk een antwoord.

Uit onderzoek gepubliceerd in Brain And Cognition blijkt dat uitstelgedrag een tool is om negatieve en onprettige emoties te vermijden. Denk aan emoties als angst of anxiety. Het heeft voor de meeste mensen dus niets met luiheid te maken.

Waarom sommigen er vatbaar voor zijn

Voor de studie keken de onderzoekers naar het gedrag van 200 participanten. Hoe beter die personen in staat waren om hun gevoelens te reguleren en om even ‘door te bijten’, hoe kleiner de kans dat ze uitstellers waren. Dit maten de onderzoekers met een MRI. De deelnemers die minder uitstelgedrag vertoonden, bleken meer grijze stof te hebben in het hersengebied dat met dit vermogen wordt geassocieerd. Die zogenoemde grijze stof is verantwoordelijk voor het verwerken van informatie. Hoe meer je hier dus van hebt, hoe groter de kans dat je uitstelgedrag kunt vermijden.

Toegegeven: bovenstaande klinkt een beetje ingewikkeld. Maar je kunt deze kennis gelukkig in jouw voordeel gebruiken. Stel je weer eens iets uit? Dan is het belangrijk dat je erkent dat je de negatieve gevoelens die hierbij komen kijken probeert te vermijden. Dit erkennen kan ervoor zorgen dat je uitstelgedrag de kop in drukt. “Het ontwikkelen van compassie voor jezelf kan ons helpen negatieve emoties effectiever te reguleren om minder uit te stellen”, legt psychiater Grans Hilary Brenner uit aan Stylist UK.

Dus lees jij momenteel dit artikel terwijl je eigenlijk iets anders moet doen? Vraag jezelf dan af waarom je het uitstelt. Erken je gevoelens, wees geduldig en relativeer. Waarschijnlijk wordt de drempel daarna een stuk minder hoog om een bepaalde taak te voltooien. Good luck!

Bron: Stylist | Beeld: Suits 

Laatste nieuws