Zo houd je je vagina gezond als je net een antibioticakuur hebt gevolgd

Zo'n kuur kan namelijk voor een vaginale schimmelinfectie zorgen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Lees ook

Wat zijn we toch blij dat antibiotica bestaan. Toch is het helaas zo dat ze in veel gevallen ook een aantal goede bacteriën uit je lichaam verdrijven. Dat kan onder andere tot een schimmelinfectie in je vagina leiden, waardoor je last kunt krijgen van jeuk en nare geurtjes. Naturopaat Chloe Chivers heeft met Body & Soul gedeeld hoe je je vagina het beste kunt verzorgen na een antibioticakuur.

Komt erg vaak voor

Heb je weleens een vaginale schimmelinfectie gehad? Je bent zeker niet de enige. Maar liefst 75 procent van alle vrouwen krijgt er tijdens hun leven minstens een keer mee te maken. Het wordt veroorzaakt door een te snelle groei van een schimmel en is één van de vele manieren die je lichaam heeft om duidelijk te maken dat er iets niet helemaal in orde is. Vaginale schimmelinfecties kunnen op een natuurlijke manier behandeld worden, maar dan moet wel duidelijk zijn wat de oorzaak van de infectie is. Je zou het misschien niet verwachten, maar in veel gevallen zijn antibiotica de boosdoeners.

Uit balans geraakt

Zoals gezegd verdrijven antibiotica vaak niet alleen de bacteriën die een infectie veroorzaken, maar ook ‘goede’ bacteriën in je lichaam. Dat zijn vaak de bacteriën die je immuunsysteem en je vaginale gezondheid op peil houden. Op het moment dat die bacteriën verdwijnen, is het voor je vagina een stuk lastiger om de pH-waarde in balans te houden en ervoor te zorgen dat er geen schimmels gaan groeien.

Natuurlijke materialen

In sommige gevallen kun je niet terugvallen op natuurlijke behandelmethoden en zijn antibiotica dus een must. Wat kun je doen om je vagina ondanks een antibioticakuur gezond te houden? Allereerst: zorg ervoor dat je geen ‘schimmelomstandigheden’ creëert. Dat wil zeggen: draag niet te veel strakke kleding van synthetische materialen en trek sportkleding na een workout zo snel mogelijk uit. Door voor natuurlijke materialen zoals katoen te kiezen en lossere kleding te dragen, voorkom je dat zweet zich kan ophopen en voor schimmelinfecties kan zorgen.

Ook is het belangrijk om je vagina altijd van voor naar achter af te vegen op het toilet, zodat de bacteriën rondom je anus niet met die van je vagina in contact komen. Ben je ongesteld? Gebruik dan tampons of maandverband van natuurlijke materialen en verwissel ze regelmatig.

Geen parfum, suiker en alcohol

Misschien een open deur, maar producten met parfum zijn niet bepaald goed voor je vagina. Ze kunnen de natuurlijke balans van je lady bits namelijk verstoren. Vermijd die producten daarom zoveel mogelijk en ga op zoek naar natuurlijke, niet-geparfumeerde varianten. Daarnaast is het van belang om in de gaten te houden wat je eet. Een teveel aan suiker of alcohol kan schimmels namelijk ‘voeden’. Door een dieet met veel antioxidanten en vezelrijke producten aan te houden, zorg je ervoor dat de kans op infecties kleiner wordt.

Bron: Body & Soul | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook