Met deze vier methoden kun je zelf je menstruatie opwekken

Hoewel Moeder Natuur veel regelt, kun je zelf ook invloed uitoefenen.

Het hebben van een regelmatige cyclus is voor veel vrouwen eerder een droom dan werkelijkheid. Soms ben je een week ongesteld, dan weer twee of drie dagen. Het zou enorm fijn zijn als je het zelf zou kunnen reguleren, toch? Er zijn verschillende manieren waarop je zelf je menstruatie kunt opwekken en wij vertellen je er meer over.

Niet te veel googelen

Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat er op het internet helaas veel onwaarheden over menstruaties worden verspreid. Als je zelf gaat googelen naar manieren om je menstruatie op te wekken, krijg je hele lijsten te zien met 'wondermiddelen'. Gynaecologe Jolanda Boxmeer benadrukt in gesprek met Women's Health dat je daar niet te veel naar moet kijken. "Dit is kort door de bocht, maar je menstruatie wordt aangestuurd door hormonen. Dit soort middelen hebben dus geen invloed op je cyclus." Zij vertelt ook meteen over vier methoden die wél werken.

Afvallen

Heb je overgewicht of lijd je aan het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS)? Dan kan afvallen de sleutel naar een regelmatige cyclus zijn. "Alle vrouwen met overgewicht en een onregelmatige cyclus hebben baat bij afvallen. En dan bedoel ik gezond afvallen, niet door middel van crashdiëten", aldus Boxmeer. Door af te vallen verminder je de klachten van PCOS, waardoor je sneller en regelmatiger ongesteld zult worden.

Aankomen

Het tegenovergestelde kan echter ook werken. Als je recentelijk veel bent afgevallen, kan dat ervoor zorgen dat je cyclus onregelmatig wordt of zelfs helemaal uitblijft. Dat kan dan worden gezien als alarmsignaal en toont aan dat aankomen geen slecht idee is. "Een te laag gewicht kan je cyclus verstoren. In zulke gevallen is het aan te raden om aan te komen tot een gezond gewicht en zo je hormoonbalans te herstellen", zegt Boxmeer.

Medicatie

Als je te lang niet ongesteld wordt, kan dat ervoor zorgen dat het slijmvlies in je baarmoeder dik wordt. "Met name bij PCOS is het wenselijk om minimaal vier keer per jaar een onttrekkingsbloeding te hebben. Zo'n bloeding zorgt voor een vernieuwing van het baarmoederslijmvlies. Als deze vernieuwing niet vanzelf optreedt, kunnen er onrustige cellen ontstaan die leiden tot baarmoederkanker." De oplossing zit hem dan in een progesteronkuur. Dat is echter wel een serieuze hormonale behandeling, waardoor je die pillen voorgeschreven moet krijgen. Als je van plan bent om je menstruatie op deze manier op te wekken, zul je dus langs een gynaecoloog moeten.

De pil

De pil is de ideale manier om zelf meer controle te krijgen over de timing van je menstruatie. Je kunt er precies mee reguleren wanneer je ongesteld wordt en het zorgt voor een regelmatige cyclus. "De pil is oorspronkelijk ontwikkeld om continu te gebruiken. Maar in het begin was dat ongewoon en waren vrouwen gewend aan een cyclus met een maandelijkse bloeding", zegt Boxmeer. Volgens Boxmeer kun je de pil ook prima door blijven slikken tot je menstruatie je beter uitkomt en hoef je een pillenstrip niet af te maken voor je een stopweek inlast.

Bron: Women's Health, Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock