Hoe weet je of een kus platonisch of romantisch is?

Een expert vertelt over de grenzen op dat gebied.

Lees ook

Twee jaar lang hebben we elkaar vooral met behulp van onze ellebogen begroet. Inmiddels zijn we weer ’terug naar normaal’: handen schudden, knuffels en zelfs één of meerdere zoenen zijn allemaal weer toegestaan. Dat zoenen is echter lastig, want hoe weet je nou of je iemand alleen een kus op de wang of hand mag geven of dat een kus op de mond ook is toegestaan? Een expert laat haar licht op de kwestie schijnen.

Allemaal een zoen

Het is inmiddels een enorm bekende aflevering van Friends: ‘The One With All The Kissing’. Chandler geeft Monica per ongeluk een zoen waar Phoebe en Rachel bij zijn. Zij weten nog niet dat Chandler en Monica een stel vormen en het was ook niet de bedoeling dat ze daar achter zouden komen. Om zijn fout te herstellen, zoent Chandler vervolgens zowel Phoebe als Rachel op de mond. Het levert een vreemde situatie op. Wanneer is zoiets nou gepast en wanneer niet?

Verschillende meningen

Elizabeth Shaw, CEO van Relationships Australia NSW, beschrijft een platonisch kus tegenover de website Body and Soul als “een gebaar van intimiteit dat niet romantisch of seksueel van aard is.” Het op die manier kussen van iemand is “zelfs als het op de wang is vaak gereserveerd voor familie of goede vrienden.” Hoewel Phoebe en Rachel in de bewuste scène van Friends verbaasd zijn door de actie van Chandler, vinden veel mensen het niet vreemd. Een platonische kus is voor velen immers het gebaar bij uitstek voor een begroeting of een afscheid.

Het belang van de locatie

Wat markeert nou precies het verschil tussen een platonische kus en iets romantisch? Volgens Shaw wordt dat onderscheid vooral duidelijk door de locatie van de kus. “Het zit ‘m in het verschil tussen een kus op de wang en een kus op de mond. Voor sommigen is een kus op de mond namelijk iets dat ze koppelen aan een romantische relatie. Als ze daar streng in zijn, zullen ze elke poging tot een kus op de mond die niet bij een relatie hoort zien als een overtreding van hun grenzen.”

Toch zijn er ook veel mensen voor wie die grens niet geldt. “Voor hen is een platonische kus alleen een manier om warmte en affectie te tonen. Om te laten zien dat iemand meer voor je betekent dan ‘alleen’ een handdruk of een verbale begroeting kan aangeven.” Toch is het volgens Shaw ook in die gevallen belangrijk om aan anderen duidelijk te maken hoe je erin staat, vooral met het oog op culturen. “In sommige culturen heeft fysieke aanraking een totaal andere betekenis dan in andere. Het is essentieel om je daar bewust van te zijn. Als je merkt dat iemand niet gediend is van het fysieke aspect, kun je beter overstappen op de verbale manier om warmte te tonen.”

Altijd een betekenis

Shaw benadrukt dat het van belang is om te onthouden dat zoenen een betekenis heeft. We moeten er daarom altijd bij stilstaan dat we onze eigen tradities op dat gebied niet zomaar aan anderen kunnen opdringen en verwachten dat ze het op dezelfde manier bekijken als wij. “In het Westen wordt zoenen vooral aan heteronormatieve situaties gekoppeld. Vrouwen kunnen elkaar eigenlijk altijd zoenen zonder dat daar aanstoot aan wordt gegeven. Een man kan een vrouw wel begroeten met een zoen, maar als hij dat bij een andere man doet gaan de wenkbrauwen vaak omhoog. In andere culturen is het juist de normaalste zaak van de wereld als mannen elkaar zoenen.” Het belangrijkste is volgens haar om ervoor te zorgen dat de zoen, in welke vorm dan ook, iets is wat beide partijen willen.

Bron: Body & Soul | Beeld: IllyasickPhoto

Laatste nieuws

Zie ook