Hoe vertel je je baas netjes dat je ergens geen tijd voor hebt?

Makkelijk is het misschien niet, maar noodzakelijk is het wél.

Nog even tussendoor een mail sturen naar een klant, sure, dat kun je nog wel doen. Maar wanneer je het al superdruk hebt, is het niet altijd mogelijk om een nieuw project aan te nemen. Maar ja, zeg dat maar eens netjes tegen je baas.

Op de rem trappen

Hoe zo’n goede band je ook hebt met je werkgever, het is toch altijd wel een dingetje om nee tegen haar of hem te zeggen wanneer je het te druk hebt met andere taken. Maar hoe kun je dan zeggen: ‘Ik heb er geen tijd voor?’ en dan het liefst een beetje tactvol?

De fijne kunst van het ‘nee’ zeggen. Je moet even weten hoe je het aanpakt, maar volgens carrière-expert Lawrese Brown is het belangrijk dat je sowieso iets zegt. “Als je niets zegt, weet niemand dat er wat aan de hand is”, vertelt hij aan Huffpost. Hoe je dat dan doet? Enkele experts delen hun tips.

Erken dat je het te druk hebt

We hebben op het werk weleens de neiging om vragen anders te interpreteren dan hoe ze bedoeld zijn. Een ‘Kun je dit voor me doen?’, vertalen wij naar ‘Je moet dit voor me doen’. Maar vaak is dat helemaal niet het geval. Je baas vraagt het immers aan je. Hij of zij kan niet van alle werknemers weten waar ze op dat moment mee bezig zijn, en weet niet altijd hoe druk je het hebt. Een redelijke baas snapt het heus wel als je een keer ‘nee’ moet zeggen. Door dit te erkennen, wordt het al makkelijker om een taak af te wijzen. Simpelweg omdat je wéét dat het beter voor je is. Een all-nighter is nooit een goed idee.

Zeg het simpel, maar duidelijk

Het voelt misschien wat direct, maar je kunt het beste zo duidelijk mogelijk ‘nee’ zeggen tegen een opdracht als je het er te druk voor hebt. Als je begint te stamelen en op de proppen komt met woorden als ‘eventueel’ en ‘misschien’, maak je het alleen maar lastiger voor jezelf. Volgens carrière-expert Mary Abbajay kun je prima iets zeggen als: ‘Het spijt me, ik ben niet in staat om je daar nu mee te helpen.’ Je kunt de situatie nog wel sympathieker maken door voor te stellen om het op een ander moment te doen, wanneer je wél tijd hebt.

Heb een oplossing of denk hierover mee

Iets afwijzen? Dat is een stuk makkelijker als je er een alternatieve oplossing voor hebt. Volgens Brown is het verkeerd als je alleen maar stelt dat je ergens geen tijd voor hebt. “Stop niet bij het identificeren van het probleem, want dan lijkt het op klagen, zelfs als de klacht valide is.” Vergeet niet dat je tegen je baas praat en dat diegene meer autoriteit heeft dan jij. Erken dit, en probeer met een oplossing te komen.

Volgens organisatiepsycholoog Laura Gallaher kan het ook helpen om te vragen welke taken je baas prioriteert. “Als ik je nu help met x, dan zal ik deze andere taak afronden op een later moment. Werkt dat voor jou?”. Ook is het belangrijk dat je onthoudt dat jij niet de enige bent met een drukke agenda, je baas heeft net zo goed deadlines die zij of hij niet wil missen. Probeer daarom altijd mee te denken om een goede oplossing te vinden.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock

Laatste nieuws