Zo krijg je in de knoop geraakte kettingen weer uit elkaar

Het gepriegel wordt nu net wat makkelijker.

Meerdere kettingen tegelijkertijd dragen is al jaren in de mode. Maar als je meedoet aan deze trend, kun je je geld erop inzetten dat ze een keer in de knoop raken. Dus hoe haal je in de knoop geraakte kettingen weer uit elkaar, zonder je geduld te verliezen worden?

Ontwarren

Als je regelmatig meerdere (fijne) kettingen tegelijkertijd draagt, of niet zoveel ruimte hebt dat je ze kunt bewaren aan een sieradenrekje, dan kun je maar beter onder de knie krijgen hoe je kettingen uit de knoop haalt. Al is dat makkelijker gezegd. Want weet je rust maar te bewaren als je al tien minuten aan het priegelen bent. Gelukkig zijn er manieren hoe je het makkelijker voor jezelf kunt maken.

Celebrity fashion stylist KJ Moody en founder van sieradenmerk Hey Maeve Alicia Sandve delen aan InStyle hoe zij dit karweitje klaren.

In 5 stappen

Voor de manier van KJ Moody heb je geen oneindige portie geduld nodig. Wel vijf andere dingen:

  • Twee puntige pinnetjes, zoals naalden.
  • Een kom met warm water
  • Een vork
  • Zeep
  • Olijfolie

Als je kettingen uit elkaar wilt halen – of simpelweg knots uit die ene ketting wilt halen – dan is het volgens Moody belangrijk om langzaam te werk te gaan. Ten eerste is het belangrijk om de knoop zo los mogelijk te maken. “Scheid het met de hand voor zover mogelijk is. Als er meerdere kettingen aan elkaar vastzitten, beweeg de knoop dan heen en weer tussen je duim en wijsvinger om de knoop losser te maken.”

Stap twee is niet zo lastig: leg de ketting op een plat oppervlak. Daarna begint volgens Moody ‘het echte werk’, want stap drie is iets meer werk. Het gepriegel begint. “Gebruik twee naalden of tandenstokers om twee kanten uit elkaar te trekken en om de knoop te openen.” Werkt dit niet? Dan kun je overgaan naar de volgende stap. “Week de ketting dan in warm water met zeepsop om de knoop los te weken als het erg strak is.” Pas alleen wel op met kettingen met stenen, parels en kralen.

De vijfde stap is optioneel, als bovenstaande tips niet helpen. Haal de ketting uit het zeepwater en breng zeep direct op de ketting aan om de knoop eruit te krijgen. Je zou ook shampoo kunnen gebruiken.

Olijfolie

Ook Sandve gebruikt dunne naalden om knopen uit kettingen te halen. Al voegt ze nog wel een ander hulpmiddel toe: olijfolie. Een klein beetje is volgens haar genoeg om een knoop uit de ketting te halen. “Spoel de ketting daarna wel af met warm water als het eenmaal is ontward.”

En, ook niet onbelangrijk, maak je sieraden goed droog voordat je ze opbergt.

Bron: InStyle | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws