Oeps: door deze dagelijkse gewoontes kun jij je puistjes verergeren

Guilty.

Puistjes vallen binnen dezelfde categorie als de blauwe enveloppen van de Belastingdienst: die zijn we liever kwijt dan rijk. Toch doen we blijkbaar niet alles volgens het boekje wanneer het op deze vervelende zwellinkjes aankomt. Zo verergeren we ze met de volgende dagelijkse gewoontes.

Je poriën verstoppen

Volgens dokter AJ Sturnham, gespecialiseerd in dermatologie, bevatten huidverzorgingsproducten en make-up vaak bepaalde ingrediënten die puistjes kunnen veroorzaken. Waarschijnlijk verwacht je dit daarom ook meteen, maar het product dat de meeste puistjes veroorzaakt, zijn toners.

De meeste toners bevatten alcohol, wat ervoor zorgt dat je huid uitdroogt. Daarnaast kan het ook nog eens striae veroorzaken. Wil je niet! Je kunt dus al bedenken dat zulke producten erg vervelend zijn voor mensen met een gevoelige huid. “Ook producten met een hoge dekkingsfactor die claimen ‘long-wear‘ te zijn staan bij mij op een ‘no-go‘ lijst”, vertelt Sturnham. “Deze producten werken namelijk als cement op je huid, waardoor olie, vuil en bacteriën zich ophopen.”

Aan je huid pulken en knijpen

Veel mensen pulken nou eenmaal aan hun huid. We kunnen er niks aan doen en vaak doen we het ook als we het niet eens doorhebben. Eigenlijk moeten we ermee stoppen – hoe moeilijk het ook is. Waarom je het niet moet doen? Als je blijft pulken en knijpen, druk je alle pus, bacteriën en dode huidcellen nóg dieper je huid in. En daar krijg je op den duur spijt van. Blijf je dit wel doen, dan is de kans namelijk groot dat de ontsteking toeneemt en er dus sneller acne zal verschijnen.

Producten te vaak afwisselen

Volgens Sturnham is het veel beter om gedurende een lange periode dezelfde producten te gebruiken. Wel waarschuwt hij voor de houdbaarheid van het product. “Als je producten gebruikt waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kan dat leiden tot bacteriële besmettingen en acne, dus wees voorzichtig”, aldus Sturnham. Kijk dus altijd goed op de verpakking van je product!

Geen moisturizer gebruiken

Als je last hebt van puistjes, is de kans groot dat je huid erg vettig is. Het is daarom ook niet moeilijk te begrijpen dat mensen die hier last van hebben, verschillende middelen gebruiken om hun huid droger te maken. Herken jij dit? Stop er dan meteen mee! Je moet er juist voor zorgen dat je huid gehydrateerd blijft. Knoopt dit dus goed in je oren: ‘een droge huid is een geïrriteerde huid, en een geïrriteerde huid verergert acne’, aldus Sturnham.

Drink genoeg water

De állerbelangrijkste factor om puistjes te voorkomen, is volgens Sturnham heel eenvoudig. Je moet genoeg water drinken. Het is zó makkelijk, maar toch vergeten we dit vaak. Veel water drinken kan je huid helpen, omdat gifstoffen uit je lichaam dan beter afgevoerd worden. Als je niet genoeg water drinkt kan je huid uitdrogen, wat weer leidt tot puistjes. Genoeg drinken is dus een must als je af wil van die vervelende bultjes in je gezicht. Stay hydrated!

Bron: Sheer Luxe, Beau Monde | Beeld: Tima Miroschnichenko

Laatste nieuws