Hoe garderobe-afgunst je vriendschappen beïnvloedt

Een psycholoog geeft tips hoe je dit kunt voorkomen.

Jaloers zijn op de nieuwe tas van een vriendin of een collega niet kunnen uitstaan omdat zij wél die uitverkochte schoenen heeft. Garderobe-afgunst komt vaker voor dan je denkt, en kan dit veel doen met jullie relatie. Volgens een psycholoog kan de oorzaak alleen veel dieper liggen.

Garderobe-afgunst

Maar wat betekent het eigenlijk dat je afgunst hebt tegen iemands kleding? “Afgunst is een emotionele ervaring die ontstaan wanneer een andere persoon iets heeft waar we naar verlangen”, aldus Miriam Kirmayer (klinisch psycholoog en vriendschapexpert). Volgens haar is het normaal om te smachten naar de garderobe van iemand – denk maar aan de film Clueless, waar we alles uit Cher Horowitz’s kast wilde hebben.

Bij haar in de praktijk ziet ze deze emotie regelmatig voorbijkomen. “Sommige van mijn klanten zijn jaloers op de garderobe of het gevoel voor stijl van hun vriend”, vertelt ze. Dit gaat alleen dieper dan echt jaloers zijn op kleding: vaak draait het om vertrouwen, de lichaamsbouw of professionele kansen van een vriend.

Negatieve emotie

Of je nu wel of geen jaloezie ervaart, het is een onderdeel van bijna elke relatie. De emotie voelt misschien verschrikkelijk, maar we denken ten onrechte dat dit betekent dat we ‘slecht’ zijn, legt psycholoog Marisa G. Franko uit. Het kan helpen om de drijfveer achter deze gedachte te leren begrijpen, zodat je leert hoe je ermee om kunt gaan. Dit doe je op de volgende manieren.

1. Zet je oordeel opzij en erken de emotie

Hoe makkelijk het ook lijkt om in dat oordeel te blijven hangen, je saboteert onbewust je relatie. Vooral wanneer de afgunst niet wordt aangepakt. Kirmayer raadt dan ook aan om de emotie te erkennen. “Het herkennen en valideren van onze ervaring kan ons helpen de emotie op een gezonde manier te verwerken.”

2. Raak ‘bevriend’ met de jaloezie

Een andere manier om uit te zoeken waar de afgunst vandaan komt, is door de nieuwsgierigheid te oefenen. Stel jezelf de vraag: ‘Wat probeert deze emotie mij te vertellen?’, stelt Kirmayer voor. Jaloezie heeft soms namelijk niets te maken met het felbegeerde kledingstuk of sieraad, het kan ook betekenen dat je beter voor jezelf wilt zorgen of een nieuwe creatieve uitlaatklep wilt zoeken.

3. Wees eerlijk naar je vriend

Als je het lastig vindt om de daadwerkelijke reden van je jaloezie te begrijpen, kan het volgens de psycholoog helpen om eerlijk te zijn naar je vriend. Misschien heeft die persoon gemerkt dat je afstandelijk bent geworden of jaloers hebt gereageerd. Een openhartig gesprek kan al veel opleveren.

4. Zet jaloezie om in inspiratie

Als je eenmaal weet waar de jaloezie vandaan komt, kun je het vervolgens ook omzetten in iets wat je ware verlangen is. Door het herontdekken van een nieuwe stijl of een nieuwe hobby gebruik je je energie veel nuttiger. Dat kan soms ook helpen om jezelf te accepteren zoals je bent. En onthoud: het gras is altijd groener aan de overkant!

Bron: InStyle | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws