Slechte relatie met geld? Zo pas je dat positief toe

Zo gaat het je alsnog lukken om de spaarrekening te spekken.

Zorgen om geld zijn niet fijn om te hebben, vooral in tijden waarin je geen of weinig grip hebt op de situatie – zoals nu bij de stijgende energiekosten. Angst voor onverwachte kosten en bang zijn wat er op je bankrekening staan is dan mogelijk. Zo verander je deze situatie.

Een slechte relatie ombuigen

Ben jij het type die alle inkomsten en uitgaven op een rijtje heeft of zie jij aan het einde van de maand hoeveel geld er nog op je rekening staat? Een goede mindset is key om de relatie met geld te verbeteren, dus vraag jezelf af hoe jij met geld omgaat. Wat is je bestedingspatroon? Waarom ga je er zo mee om? En zijn er geldzorgen die vaker terugkomen, zoals te weinig geld hebben om je spaarrekening te spekken?

Maar denk ook aan angsten die je over geld hebt. Ben je bijvoorbeeld bang voor geld en heb je de neiging om ervoor terug te deinzen? Hoe moeilijk deze vragen ook zijn, het beantwoorden gaat je helpen een duidelijker beeld te krijgen van je onderliggende gevoelens met betrekking tot geld, schrijft finance expert Arianne Rearden van The Everygirl.

Op papier

Geld is voor iedereen een emotioneel beladen onderwerp, maar als je het bijzonder emotioneel vindt – omdat jij zelf of iemand in je omgeving een keer geldproblemen heeft gehad, bijvoorbeeld – dan is het een goede oefening om een brief aan geld te schrijven. Dit tipt Cathy Heller, in haar boek Don’t Keep Your Day Job. Door je emoties los te laten, krijg je een beter beeld wat voor rol geld in jouw leven speelt.

Tijd voor actie

Emoties en zorgen opgeschreven, wat nu? Nu je weet wat geld voor jou betekent, kun je hierop inspelen met daden. Denk aan het opstellen van budgetten als je je zorgen maakt dat je niet kunt sparen of maak doelen hoeveel geld jij aan het einde van het jaar (of over 5 jaar) op je spaarrekening wil hebben. Maar het opstellen van een balans tussen je inkomsten en uitgaven kan al fijn zijn. Een financieel adviseur kan je ook helpen om de doelen te concretiseren of je een beter inzicht te geven in je bestedingspatroon. En onthoud: het kan even duren voordat de zorgen voorbij zijn, maar elke stap is er een!

Laatste nieuws