Hoe vaak moet je met je partner over geld praten?

Niet heel romantisch, wel heel belangrijk.

Lees ook

Hoe sterk je relatie ook is: vaak blijven de financiën toch een moeilijk onderwerp. We weten inmiddels natuurlijk dat geld niet gelukkig maakt, maar zonder geld op je rekening is het voorzien in je levensonderhoud behoorlijk lastig. Gesprekken over geld zijn binnen een relatie dan ook een noodzakelijk kwaad – maar hoe vaak moet je eigenlijk met je partner over geld praten?

Praten over geld

Met je partner deel je lief en leed. De frustraties op je werk, de mooie reis in jullie planning, of die geweldige serie die je samen hebt gekeken. Maar geld? Daar hebben we het eigenlijk niet zo snel over. Het is ook niet makkelijk om tijdens een gezellig avondje bankhangen opeens in detail naar een hypotheek, rekening of salaris te kijken.

Maar het vermijden van zo’n belangrijk onderwerp is óók niet gezond: straks sta je aan het einde van de maand opeens voor een nare verrassing als je saldo voor de boodschappen ontoereikend blijkt.

Vaste prik

Catherine Alford, de auteur achter Mom’s Got Money, legt aan Hello Giggles uit dat de állerbelangrijkste tip is om een vast moment te hebben voor jullie gesprekken over geld. Aan het begin van de maand kun je dan samen kort de verwachtingen voor de komende maand doornemen. Door grote uitgaven vooraf te bespreken, voorkom je veel last-minute stress. Ook heb je zo direct een overzicht van verjaardagen, uitjes en bijzondere terugkerende rekeningen die sporadisch voorkomen.

Een extra tip hierbij is om halverwege de maand nog eens de koppen bij elkaar te steken, deelt Alford. Zo kun je rond de 15e van de maand dubbelchecken of je nog on track bent qua planning voor die maand.

Waar heb je het over?

Ook deelt Alford hoe je het meeste uit deze maandelijkse besprekingen haalt. Zo is het belangrijk om vooruit te plannen. Check een paar dagen vóór je het gesprek aangaat vast hoe je ervoor staat. Geef eventueel je partner een heads-up over moeilijke onderwerpen, zo voorkom je tijdens jullie gesprek een krampachtige schrikreactie. Met een melding vooraf kun je tijdens het echte gesprek je hoofd koel houden en logisch nadenken. Daarnaast raadt Alford aan om van tevoren samen een agenda op te stellen.

En ten slotte: durf te dromen, aldus Alford. “Vergeet niet om elke maand je gesprek te beginnen met de spaardoelen waarover je droomt. Zo zitten jij en je partner weer in hetzelfde schuitje en herinner je jezelf eraan waarom jullie deze gesprekken ook alweer voeren.”

Bron: Hello Giggles | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook