Is je laatste salaris hoger? Dat heeft hiermee te maken

Wat extra geld gekregen? Dat heeft een logische verklaring

woman who is surprised to see her bank account while paying her bill

Werd jij deze maand ook verrast door een wat hoger salaris? Je bent niet de enige! Afgelopen maand zijn er wat dingen veranderd waardoor je ineens meer geld op je rekening hebt gekregen – en dat was voor de meesten meer dan welkom na de dure decembermaand.

Money, money, money

We kunnen er kort over zijn: het leven is vergeleken vorig jaar een stuk duurder geworden. Met boodschappen die flink in de prijzen zijn gestegen tot de hoge energiekosten, tellen we de dagen tot het volgende loon komt met veel moeite af. Des de fijner dat we bij het laatste salaris wat 'extra's' hebben gekregen. Of nou ja, dat lijkt zo. Het is misschien een geruststelling dat dit geen fout was, want het extra geld is logisch te verklaren. En het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is kijken op het loonstrookje van vorig jaar.

Loonheffing

Als je beide loonstrookjes naast elkaar legt, valt het je misschien al op. De loonheffing van dit jaar is namelijk een stuk lager dan die van vorig jaar. Dit komt doordat het kabinet de situatie van werkenden wil verbeteren. Hierdoor is de arbeidskorting verhoogd en de eerste schijf van inkomstenbelasting verlaagd van 37,07 procent naar 36,93 procent. En dat kan onderaan de streep een hoop extra's opleveren. Volgens de overheid gaan werkenden er jaarlijks zo'n 600 euro op vooruit.

Budgetteren

Of je dat extra geld nu gaat uitgeven aan die ene jas waar je al maanden naar verlangt of het op je spaarrekening zet, werken met budgetten kan je wellicht helpen om het volgende salarismoment zonder moeite te halen. Zo is de 50/30/20-regel een bekende methode om te gebruiken bij het budgetteren. Hierbij geef je 50 procent van je inkomen uit aan je needs, 30 procent aan je wants en 20 procent spaar of beleg je. Kortom, een fijne buffer! 

Bron: Metronieuws, Manners | Beeld: iStock