Zo kun je je focus terugkrijgen op het werk als je snel bent afgeleid

We've all been there.

Lees ook

Op sommige dagen zijn we superproductief en op andere dagen… iets minder. We hebben nu eenmaal allemaal van die dagen waarop we ons niet kunnen concentreren. Of je zo’n dag dan maar moet afschrijven? Nee hoor, met deze tips kun je je focus terugkrijgen.

Te veel afleiding

Er zijn zoveel dingen die je kunnen afleiden op het werk. Een collega die een grappige anekdote deelt, boorgeluiden uit het kantoorpand naast de jouwe, en anders wel je telefoon, smartwatch of (werk)e-mailnotificaties. Je moet van goeden huize komen wil je dat eerdergenoemde zaken je niet afleiden.

“Je focus behouden draait om het verminderen van afleidingen en onderbrekingen”, weet productiviteitsconsultant Ashley Janssen. In gesprek met Huffpost deelt ze dat ze vindt dat we momenteel met ‘the curse of immediancy’ te maken hebben. “Dat is het gevoel dat we moeten reageren op elke e-mail, elke DM en elke sms op het moment dat we het ontvangen.” Niet erg handig, want daarmee ga je van hot naar her en kun je je vaak niet focussen op je hoofdtaken. Met de volgende tips kun je die afleidingen beter weren.

Creëer een werkritueel

Net zoals je in een diepe slaap kunt belanden, is het ook belangrijk om in een soort ‘diepe werkmodus’ te komen. Om dit te bewerkstelligen is het belangrijk om een werkritueel te creëren – en vanzelfsprekend: om je eraan te houden. Je moet hiervoor eerst een omgeving kiezen waarin jij je het best kunt focussen, tipt Janssen. Zorg er daarna voor dat je items om je heen hebt die voor succes kunnen zorgen. Denk aan een kop thee, zodat je gehydrateerd blijft, noise-canceling headphones zodat je minder omgevingsgeluiden meekrijgt of een warme trui mocht het koud worden. De laatste stap is het elimineren van afleidingen. Als jij je telefoon niet nodig hebt, stop die dan in je tas – of zet ‘m in ieder geval op de stille modus. “Als je dit regelmatig doet, wen je eraan en kom je sneller in een diepe werkmodus”, aldus Janssen.

Stel grenzen, zeker naar collega’s toe

Wat maakt het werk nu gezelliger dan met collega’s kunnen kletsen op de werkvloer? En hoewel we dat praatje je zeker niet willen ontzeggen, draagt het niet altijd bij aan de productiviteit. Stel daarom grenzen en spreek die zeker uit naar de mensen die om jou heen werken. Daar hoeft overigens geen zwaar gesprek aan vooraf te gaan. Je kunt collega’s bijvoorbeeld laten weten dat je liever niet aangesproken wordt als je een koptelefoon op hebt. Of laat ze weten dat je van 09:00 uur ’s ochtends tot aan de lunch graag ongestoord werkt.

Probeer de Pomodorotechniek

Pasta Pomodoro kennen de meesten wel, maar het kan ook erg beneficial zijn om je zelf bekend te maken met de pomodorotechniek. Dit is een methode die vaak wordt toegepast als iemand werkt aan lastige taken. Je verdeelt in dat geval je tijd in delen.

Bij de pomodorotechniek stel je een timer in op 20/25 minuten en werk je aan je opdracht. Als die werktijd voorbij is, neem je vijf minuten pauze. Daarna herhaal je het proces. Dit doe je tot vier keer toe, daarna neem je een langere pauze van een half uur. Volgens psycholoog CJ Bathgate is dit een waardevolle techniek. “Het is als een intervaltraining tijdens een workout; het zorgt ervoor dat je efficient aan het werk bent, maar het staat ook pauzes toe, waardoor het niet beangstigend wordt.”

Drink genoeg water

Als je het echt superdruk hebt, vergeet je nog weleens voldoende drinken, terwijl het zo belangrijk is om dit wel te doen. “Wanneer we niet gehydrateerd genoeg zijn, voelen we ons vermoeider. Door uitdroging gaan we energie spaarzaam gebruiken”, weet Bathgate.

Bovendien heeft genoeg drinken ook nog een andere fijne bijkomstigheid. Je moet dan vaker naar het toilet. Hierdoor word je gedwongen om op te staan en dat kleine wandelingetje naar de wc kan een welkome break zijn.

Bron: Huffpost | Beeld: Younger 

Laatste nieuws

Zie ook