Waarom je moet stoppen met zorgen maken over stress

Een beetje stress kan zelfs goed zijn voor je lichaam.

Een volle takenlijst kan zorgen voor stress, maar stress kan ook zorgen voor stress. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel waar je niet makkelijk uitkomt. Toch is het beter om hiermee te stoppen, zeggen experts.

Stress

We hebben al vaak gehoord dat stress kan leiden tot een burn-out en dat het impact kan hebben op je menstruele gezondheid en dat het zelfs voor spijsverteringsproblemen kan zorgen. En in zekere zin is dat waar: langdurige, chronische stress is slecht voor ons. Toch betekent dit niet dat alle stress slecht voor ons is. Alleen als we ons zorgen maken over alle stress, kan dit een probleem worden.

Dr. Elissa Epel, professor psychiatrie, legt aan Stylist UK uit hoe dit zit: "Als we stress als een aanval beschouwen, blijven we ons lichaam in de vecht- of vluchtmodus zetten en onze systemen in een staat van angst een waakzaamheid duwen." Door deze reactie duurt het langer voor de stress ons lichaam verlaat.

En wat je misschien niet wist, is dat een beetje stress goed voor je kan zijn. Zo helpt het om je taken af te krijgen en motiveert het je om je doelen te behalen. Hier groei je als persoon door. Volgens dr. Epel is het goed om dit te onthouden, want zo beginnen we onze kijk op stress opnieuw te beoordelen.

Ongezond patroon

Wanneer je merkt dat je je vaker zorgen maakt om stress, val je sneller in een ongezond patroon. Deze kun je breken door jezelf af te vragen of deze situatie de stress waard is: gaat het je leven over een jaar beïnvloeden. Kortom, haal de dreiging uit de stress. Dr. Epel: "Als er zich bijvoorbeeld een stressvolle situatie voordoet, bekijk het dan vanuit een perspectief met afstand in plaats van een perspectief waarin je jezelf onderdompelt."

Probeer dus minder in je hoofd te zitten en altijd rustig te blijven. "Zie deze momenten eerder als uitdagingen dan een crisis", adviseert dr. Epel. En onthoud: alle dingen die hebt overwonnen, alle stress die je hebt overleefd en alle tools die daarvoor nodig zijn bezit je al!

Bron: Stylist | Beeld: Pexels