Aha: zó kies je het juiste dekbedovertrek

Het gaat veel verder dan alleen een leuk kleurtje.

Lekker slapen is geen overbodige luxe. Fijn dus, dat je een goede keuze maakt onder wat voor dekbedovertrek je ligt. Staar je niet alleen blind op dat leuke printje, want veel belangrijker is van welk materiaal jouw dekbedovertrek is. En dat kan best een uitdaging zijn, want er is flink wat om uit te kiezen. We zetten de meest voorkomende stoffen van dekbedovertrekken voor je op een rij en vertellen je waarom je ervoor zou moeten kiezen.

Wanneer moet je een dekbedovertrek vervangen?

Na twee jaar heeft je dekbedovertrek z’n beste tijd wel gehad. Als je het overtrek regelmatig gebruikt en wast kunnen de vezels afbreken en begint het beddengoed tekenen van slijtage te vertonen. Al betekent het niet dat je na twee jaar om hygiënische redenen je beddengoed moet weggooien. Alleen als ze er versleten uitzien en ook zo voelen is het tijd om een nieuw dekbedovertrek aan te schaffen. Maar mocht je nu twijfelen of je dat ene dure overtrek wel of niet wilt aanschaffen? Dan is het goed om te weten dat-ie na twee jaar waarschijnlijk niet meer zo mooi is.

Katoen

De populairste keuze onder de dekbedovertrekken? Katoen! Je betaalt er een relatief klein prijsje voor, juist omdat er zoveel gebruik van wordt gemaakt. Het grote voordeel van katoen is dat dit ook in de warme maanden relatief koel aan voelt. De stof is dus goed geschikt voor een overtrek, maar het is niet de meest zachte optie omdat het een tikkeltje ruw aan kan voelen. Belangrijk is om te letten op de kwaliteit van het katoen. Hoe meer garen er worden gebruikt, hoe fijner het zal aanvoelen.

Flanel

Hou je van een zacht bed? Dan is flanel waarschijnlijk wat voor jou. Eigenlijk is flanel stiekem ook katoen, maar het is de specifieke weving van het materiaal, dat leidt tot flanel. Bij de linnen- of keperbinding worden één of twee kanten van het materiaal licht geruwd, waardoor het zachter aanvoelt. Let wel: flanel voelt over het algemeen wat warmer aan omdat de stof zich opwarmt aan je lichaam. Ben je dus een zwetende slaper die het al snel warm heeft, is het niet verstandig om te kiezen voor flanel.

Linnen

Ben jij fan van lekker licht en luchtig? Dan is een linnen dekbedovertrek een verstandige keuze. Het is perfect voor de zomermaanden en ook nog eens duurzaam omdat het lang meegaat. Linnen is doorgaans zachter dan katoen, maar minder dan flanel. Waar linnen het wat ons betreft wel aan wint, is uitstraling. Je bed ziet er op en top uit als je kiest voor de deze stof!

(Katoen)satijn

De meest luxe, gladde stof onder de overtrekken is toch wel (katoen)satijn. De manier van weven zorgt hierbij voor zowel de glans als voor het ultieme zachte gevoel. Stiekem is satijn van zichzelf geen stof, want de benaming is afgeleid van het Franse satin: een glanzend, zijden stofje. Hoewel de meeste mensen zweren bij (katoen)satijn – het is zo glad dat je er werkelijk in glijdt –  vinden anderen het juist te glibberig. Keuzes!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Bron: Gussta, Archief Marie Claire | Beeld: Pexels