10 tips die je 's nachts kunt doen om goed te slapen 

Een goede nachtrust is natuurlijk enorm belangrijk voor een productieve dag. Gelukkig zijn er meer dan genoeg tips die je bij jou in huis terug kunt laten komen. We hebben tien tips voor je op een rijtje gezet. 

1. Ventileer de slaapkamer overdag 

Door overdag de slaapkamer voldoende te ventileren, zorg je ervoor dat de ruimte zich vult met genoeg frisse zuurstof. Zit zorgt voor een betere nachtrust en de slaapkamer is lekker fris en koel tijdens warme zomerdagen. 

2. Maak je matras compleet met een topper 

Is het de hoogste tijd om je matras te vervangen? In dat geval is het ook een goed idee om meteen te kijken naar een nieuwe topper. Dit extra laagje op het matras zorgt voor enorm veel comfort tijdens het slapen. Het kan dus ook bijdragen aan een betere nachtrust. 

3. Zorg voor een goed matras om op te slagen 

Een goed matras is een van de beste investeringen in je leven. Het zorgt voor voldoende ondersteuning en het matras is afgestemd op je persoonlijke voorkeur. 

4. Heb je al aan de dekens gedacht? 

Maar het is ook zeker geen verkeerd idee om eens goed naar de dekens te kijken. Sla synthetische materialen over en investeer in dekens van bijvoorbeeld faux-ganzendons. Het omsluit je lichaam net even wat beter en je valt hierdoor ook beter in slaap. 

5. Maak gebruik van een rustig kleurenpalet in de slaapkamer 

De slaapkamer moet natuurlijk een rustige en serene ruimte zijn. Stem daar het kleurenpallet ook op af. Rustige kleuren zoals lichtgrijs, gebroken wit en beige doen het bijvoorbeeld erg goed. 

6. Lees een goed boek voordat je gaat slapen 

Het is enorm belangrijk dat je voor de nodige rust en ontspanning gaat. Een goed boek kan daar voor een groot deel aan bijdragen. Dus leg je telefoon weg en droom weg bij een goed verhaal. 

7. Pas je voeding aan voor een betere nachtrust 

Heb je al een keer goed gekeken naar je voedingspatroon? Wellicht valt daar ook nog het een en het ander te halen. Sla suikers zoveel mogelijk over, eet meer vezels, drink meer water en eet wat vaker fruit. 

8. Zorg overdag voor voldoende beweging 

Merk je in de avond dat je niet zo goed in slaap valt? Wellicht is je energiebalans niet helemaal optimaal. Heb je bijvoorbeeld een zittend beroep, probeer dan in de avond nog actief bezig te zijn. Zoek een sportschool bij jou in de buurt op, ga een rondje hardlopen of wandelen. 

9. Kies ervoor om iedere dag even te mediteren 

Om lichaam en geest in balans te brengen, kan het een idee zijn om te starten met mediteren. Mediteren vlak voor het slapen gaan werkt erg ontspannend, wat er dus ook voor kan zorgen dat je makkelijker in slaap valt. 

10. Investeer in verduisterende gordijnen 

En is de slaapkamer op dit moment al donker genoeg? Vooral als de dagen langer worden, kan het zomaar zo zijn dat je vroeg ontwaakt in de ochtend. Kies dus altijd voor verduisterende gordijnen in de slaapkamer. 

 Beeld: Kinga Howard (Unsplash)